Komoly gondok a körmendi takarékszövetkezetnél

Vágólapra másolva!
A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezettel szemben indult felügyeleti vizsgálat több negatív megállapítást hozhat a takarék tevékenységével kapcsolatban – értesült a Napi.hu. A felügyeleti biztosok kirendeléséig négytagú igazgatóság irányította a takarékot, amely a válság évei alatt jelentősen megnőtt, kiterjedt cégháló veszi körül, egyik nagy tulajdonosa Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ vezetője.
Vágólapra másolva!

A Napi.hu meg nem erősített értesülései szerint a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet működése külső vizsgáló számára gyakorlatilag áttekinthetetlen, jelentős az értékvesztés hiánya, és nehezen értékelhető fedezeteket alkalmaztak. Nehezen igazolható a takarékszövetkezet által kimutatott tőkehelyzet valódisága is, ugyanis a tulajdonosok nagy része közvetlenül vagy közvetve ügyfélkapcsolatban áll a takarékkal, így a társaság jelentős részben saját maga áll a tőkeemelések mögött. A takarék jelentős részben a tulajdonosaihoz köthető cégeket hitelez. Ezeket úgy fizetik vissza, hogy a céghálóban folyamatosan kap valamely új cég hitelt, és ez az új hitel válik – több áttéten keresztül – a régebbi hitel visszafizetésének forrásává.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) november 5-én rendelt ki két felügyeleti biztost a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezethez, akiknek feladata – a jegybank akkori közleménye szerint – a betétesek védelme érdekében a takarékszövetkezet prudens működésének, tőkehelyzetének és likviditási helyzetének biztosítása. A biztosok átvették az igazgatóság feladatait, és az MNB korlátozta a takarék által végezhető egyes pénzügyi szolgáltatások végzését. Megtiltotta például az 1 millió forint feletti hitel- és pénzkölcsönök nyújtását, kezesség és bankgarancia vállalását, valamint egyéb bankári kötelezettség vállalását. A kirendelés a jogszabályoknak megfelelő működés helyreállításáig, de legfeljebb egy évre szól.

November közepén Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ vezetője, a Széchenyi Bank alapítója közleményt adott ki, amelyből kiderült, hogy jelentős tulajdonnal bír a takarékszövetkezetben. A közlése szerint a tulajdonosok elkötelezettek az intézmény mellett, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a pénzintézet prudens működése fennmaradjon.

A Napi.hu által közölt cégháló szerint nem Töröcskei az egyetlen, akinek érdekeltsége van a szövetkezetben, és a szövetkezetnek is van tulajdona több vállalkozásban. Töröcskeit a szombati Magyar Hírlap az osztrák Raiffeisen Bank magyarországi leányának potenciális vevőjeként említette, mondván, az általa alapított, és tavaly nyáron az állam 49 százalékos tulajdonába került Széchenyi Bank már ajánlatot is tett a banknak.