Mit kezdjen egy esztergályos 200 liter olajjal?

Vágólapra másolva!
Magyarországon kenőolaj forgalmazására egyelőre senkinek sincs engedélye, csak felhatalmazása. Az olaj jövedéki termék lett, de nem tudni, hogyan lehet kereskedni vele, mert a jogszabály az utolsó utáni pillanatban sem készült el.
Vágólapra másolva!

Egy esztergályos 20-40 liter kenőolajjal jó pár hónapig dolgozni tud, de lehet, hogy hamarosan egy 207 literes hordóval kell megvennie, vagy jóval magasabb árat kell fizetnie érte. A kenőolaj ugyanis januártól jövedéki (de jövedéki adó alá nem tartozó) termék lett, és így elvileg az importőr nem bonthatja meg azt a nagykereskedelmi mennyiséget, amelyben ő szállítja be az országba.

Egy kamion általában 22 tonna olajjal érkezik, és 1000 illetve 202 vagy 207 literes hordókban szállítja az anyagot. Az importőr eddig 20 literes kisebb kannákba fejtette át a folyadékot. Ha ezentúl mind a 22 tonnát 20 literes kiszerelésben kell beszállítania, akkor az alaposan megemeli az árakat. A nagyfogyasztókat ez a probléma értelemszerűen nem érinti, de az általában is nehezebb helyzetben lévő kisipart azonban nagyon is.

Karácsonyi rendelet

A feltételes mód azért indokolt, mert a piac szereplői egyelőre semmit sem tudnak arról, hogy januártól kezdve hogyan kellene működniük. Egyelőre csak az biztos, hogy a december végéig Magyarországra beérkezett olajat még a régi szabályok szerint el lehet adni. Az azonban nem világos, hogy ha a készlet kifogy, hozzá lehet-e nyúlni egy 1000 literes hordóhoz, és ha igen, azt hogyan kell nyilvántartani, lekönyvelni.

„Még az utolsó napokban is hoztunk be anyagot, de a készletünk így is csak másfél hétig elég, a szállítás 4-5 napba telik, vagyis hamarosan meg kellene rendelnünk az újabb kamiont. Csak éppen azt nem tudjuk, milyen kiszerelést hozassunk be” – mondta az Origónak egy névtelenséget kérő érintett.

A bizonytalanságot a jogszabályi háttér hiánya okozza. A piac csak a Magyar Közlöny november 29-i számából tudta meg, hogy januártól a kenőolaj jövedéki termékké válik és engedélyköteles lesz. Harminc nap alatt azonban lehetetlen volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kért papírokat összegyűjteni, beadni, és elbírálni. Már csak azért is, mert utóbbihoz a NAV-nak minden egyes forgalmazónál helyi szemlét is kell tartania.

Amikor a cégek reklamáltak, a NAV csak annyit mondott nekik, hogy figyeljék továbbra is a Magyar Közlönyt, hátha megjelenik egy rendelet, amely biztosíthatja számukra a 2014-es működést is.
Ez karácsony előtt egy nappal történt meg, ám aki ekkor már otthon sütötte a bejglit, az alaposan ráfázott.

Engedély nélkül

Csak ekkor dőlt el ugyanis, hogy aki december 31-ig beadja az engedélykérelmét, bemutat gyorsan 5 millió forint letétet, és megkéri a szükséges adónyilvántartásokat, az 2014-ben is kereskedhet kenőolajjal, amíg meg nem kapja a végleges engedélyt. Aki kapcsolt, az még gyorsan behozott az országba annyi olajat, amennyit csak tudott, hogy legyen tartaléka az átmeneti időszakra. Aki viszont elaludt, és a két ünnep között ezt nem tette meg, az ma egy csepp olajat sem adhat el.

„Az a sajátos helyzet, hogy akik éltek a lehetőséggel, azok jelenleg engedély nélkül is végezhetik a tevékenységüket, így őket nem érte piaci hátrány” – mondja egy szakértő.

A NAV egyelőre nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy eddig hány engedélyt adott ki, és mikorra várható az eljárások befejezése. Úgy tudjuk, hogy pillanatnyilag senkinek sincs hivatalos papírja a forgalmazásra, csak a jogszabály értelmezése szerinti felhatalmazással működik a piac. Azt pedig, hogy pontosan hogyan kellene kereskedniük a termékkel, majd csak később tudják meg - és nem kizárt, hogy visszamenőleges hatállyal.

A NAV cikkünk megjelenése után válaszolt a feltett kérdéseinkre. Suller Attila vám- és jövedéki szóvivő levele szerint a cikkben említett termékek korábban is ásványolajterméknek, így jövedéki terméknek minősültek, és a jövedéki engedély kategóriába történő kiterjesztést nem befolyásolja a kiszerelési egység. Tehát egy végfelhasználónak a változás miatt nem kell a jövőben nagyobb kiszerelési egységben beszereznie kenőolajat. A december végéig benyújtott engedélykérelmek száma 209, ezek feldolgozása folyamatban van.