Először került nő az amerikai jegybank élére

Vágólapra másolva!
Obama szerint az ország egyik legnagyobb tiszteletben álló közgazdásza került a jegybank élére. Yellen szerint szabályozni kell a piacot.
Vágólapra másolva!

Az amerikai szenátus, helyi idő szerint hétfőn este, 56:26 arányban megszavazta Janet Yellen kinevezését az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reseve System (Fed) élére. A jelenleg alelnöki tisztséget betöltő, 67 esztendős Yellen lesz az első nő a százéves pénzintézet élén. A január 31-én távozó Ben Bernanke helyébe lép majd a kormányzótanács elnöki posztján.

Barack Obama hétfő esti nyilatkozatban üdvözölte az új Fed-elnök kétpárti szenátusi megerősítését. Rámutatott, hogy Yellen az ország egyik legnagyobb tiszteletben álló közgazdásza, akinek személyében az amerikaiak olyan szenvedélyes pártfogóra lelnek, aki megérti, hogy a gazdaság- és pénzügypolitika végső célja az amerikai munkások és családjaik munka- és életkörülményeinek javítása.

"Janet elkötelezettje a Fed kettős megbízatásának, az infláció kordában tartásának és egyúttal annak, hogy a munkanélküliség csökkentése és a munkahely-teremtés révén szembenézzen a legfontosabb gazdasági kihívással" – írta az elnök. Kifejezte meggyőződését, hogy az új Fed-elnök a pénzügyi rendszer stabilitásának támogatásával elősegíti majd a gazdaság általános helyzetének javulását, és megvédi a fogyasztók érdekét.

Janet Yellen közgazdászi pályafutása során nagy hangsúlyt fektetett a munkanélküliség elleni küzdelemre, és támogatta a Fed alacsony kamatláb-politikáját és kiterjedt kötvényvásárlási politikáját. A várakozások szerint Bernanke szellemével összhangban fogja folytatni az irányítást, de mint arra elemzők rámutattak, rövid időn belül el kell döntenie, hogy hogyan építse le hivatali elődjének gazdaságélénkítő expanzív pénzügypolitikáját anélkül, hogy ezzel kárt okozna.


Yellen 2010 óta a Fed alelnöke. A brooklyni születésű és a Yale Egyetemen végzett szakember korábban a San Franciscó-i Federal Reserve Bank elnöke, fehér házi tanácsadó, Bill Clinton elnöksége alatt a Fed kormányzótanácsának tagja és a berkeleyi Kaliforniai Egyetem professzora volt. Tanított a London School of Economicson is.

Berkeleyben Yellen a közgazdasági ellenkultúra részeseként bírálta a szabadpiac hatékonyságának dogmáját. Álláspontja szerint a piac számára hasznos az olyan szabályozás, amely elejét veszi a visszaéléseknek, és korlátozza a gazdasági növekedés zavarait. Azért kezdett el foglalkozni a közgazdaságtannal, mert érdekelte, hogyan lehetne javítani az emberek életszínvonalán.