Nem akarok Csányi Sándorral vetélkedni semmiben

Vágólapra másolva!
Bige László ma már úgy gondolja, nem érte volna meg, ha mégis ő vehette volna meg a KITE Zrt.-t, amelyet Guba Sándor cégvezető vásárolt meg rejtélyes pénzből. A második leggazdagabb magyar inkább le is állítja a cégért indított pereit. Guba mögött Csányi Sándort sejtik, akivel azonban Bige nem akar vetélkedni.
Vágólapra másolva!

"Az ügy számomra véget ért. Nem kívánom semmilyen formában sem folytatni" - mondta a Napi.hu-nak Bige László nagyvállalkozó, a Napi listája szerint második leggazdagabb magyar, aki a Péti Nitrogénművek éléről akarta megvásárolni a több mezőgazdasági tevékenységet is egyesítő KITE Zrt.-t. A céget végül Guba Sándor, a cég felügyelőbizottságának tagja vette meg a 200 milliárdos forgalmat bonyolító céget.

Bige szerint "ez egy nomád ország, ahol büntetlenül és következmények nélkül lehet szerződést szegni". Guba Sándor tavaly október végén több milliárd forintot fizetett ki a cég egyik részvénycsomagjáért, azóta pedig már 90 százalékos tulajdonossá vált a cégben összesen 30 milliárd kifizetésével. Bige László a Napi.hu-nak adott interjúban azt kifogásolta, hogy a cégvezető számláján egyik napról a másikra milliárdok jelentek meg, és az adóhivatal nem vizsgálta a pénz eredetét.

Bige korábban perre ment a KITE-ért, de most azt nyilatkozta, hogy nem akar pereskedni, és "erre fecsérelni energiáimat. Újabb pereket nem indítok, a régieket pedig megszüntetem". Szerinte azért nem éri meg, mert ha évekkel később meg is nyerné a pert, addigra a KITE a "felét sem érné annak, amit kínáltam érte"

A Guba-féle ajánlat előtt már aláírt egy szerződést KITE akkori tulajdonosi csoportjaival, de Guba az elővásárlási jogával élve happolta el a céget. Bige László szerint a saját ajánlatuk előkészítése során már többször felvetődött benne, hogy egy kereskedő cégért nem szabad ennyit ajánlani, "most pedig már biztos vagyok ebben". Azt is említette, hogy ha a vevő (Guba Sándor) hitelt vett fel a vételár kifizetésére, akkor "esélye sincs arra, hogy ezt valamikor visszafizesse.

A Napi.hu korábbi cikkei szerint Guba Sándor mögött Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató, az ország leggazdagabb embere állhatott, így tehát valójában az ország két leggazdagabbjának összecsapását jelenetette a KITE-ért vívott harc. Később kiderült, hogy a vételárhoz szükséges hitelt az OTP egy külföldi cég megbízásából folyósította, de a Napi.hu szerint nem kizárható, hogy a külföldi cég mögött Csányi áll. Bige László most azt mondta, "nem akarok Csányi Sándorral vetélkedni semmiben... Rövid az élet, nem vetélkedni kell, hanem élvezni, amíg lehet". Válaszából nem derült ki, hogy valóban Csányi állt-e Guba Sándor mögött.

A terveiről annyit mondott, hogy saját mezőgazdasági integrátor céget akar létrehozni (ilyesmi a KITE Zrt. is), amely segítségével a vetőmag- és növényvédőszer-piac negyedét akarják uralni 2016 végére. Emellé a gabonakereskedelmi üzletágat is meg akarják szervezni.

Bige László portréját itt olvashatja.