Inflációs adatot hoz a hét

Vágólapra másolva!
Kiderül, mennyi volt 2013-ban az infláció, s Matolcsy György elmagyarázza, miért fenntartható a magyar növekedés. Ez várható a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

E hét sem múlhat el a rezsicsökkentés említése nélkül: erre a héten a friss hazai inflációs adat szolgáltathat majd apropót, ami valószínűleg megint csak alacsony lesz. A hosszabb távú inflációs trendet előrejelző maginfláció azonban nem ilyen alacsony, az infláció hirtelen lecsökkenése miatt növekvő reálbérek, és kiskereskedelmi forgalom önmagunkban aligha lehetnek a hosszú távon fenntartható magyar növekedés alapjai. De a magyarországi Audi és a Mercedes termelésének tavalyi felfutása sem. De akkor mi lesz a fenntartható magyar növekedés alapja?

Erre válaszol majd előadásában szerdán Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Kanadai-Magyar Kereskedelmi Kamara és a Joint Venture Szövetség (JVSZ) vállalatvezetői fórumán a Gundel étteremben.

A héten lesz egy bírósági tárgyalás a régóta húzódó, szövevényes Takszöv-ügyben, a csalássorozatnak ötvennél is több takarékszövetkezet volt a károsultja több milliárd forint értékben.

Az infláción túl is kijön két KSH-adat a héten, a mezőgazdasági termelői árakról és az építőiparról. Lesznek nemzetközi makroadatok is, kedden az eurózóna ipari termelése és az amerikai kiskereskedelemi forgalom, csütörtökön az amerikai inflációs adat, pénteken az amerikai új lakásépítések és az ipari termelés adatai érdemelnek figyelmet.

Érdekes adatokkal szolgálhat a héten beinduló amerikai gyorsjelentési szezon is. A J. P. Morgan és a Bank of America óriásbankok is kijönnek negyedéves számaikkal.