Töröcskei: A magyar bankszektor egyre érdekesebb

Vágólapra másolva!
Meg kell erősíteni a magyar tulajdoni részesedések arányát az országban működő bankokban, és ebben elsődlegesen a magánbefektetőknek kell szerepet kapniuk – vélekedett Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója az osztrák Der Standard csütörtöki interjújában. A Széchenyi Bankban érdekeltséggel rendelkező pénzügyi szakember nyitva hagyta a kérdést, hogy létrejöhet-e még üzlet a Raiffeisen Bankkal.
Vágólapra másolva!

A nagyobb magyar tulajdoni arány mellett kevésbé függene a külföldi gazdasági fejleményektől a bankszektor, emellett a magyar vállalatok versenyképességének megtartásához olyan pénzintézetekre van szükség, amelyek a hazai vállalatok sikerére összpontosítanak – mondta az ÁKK vezérigazgatója a Der Standardnak.

"A magyar bankszektor egyre érdekesebb" – jelentette ki. Úgy vélekedett, hogy az 1990-es évek privatizációs hulláma és a gazdasági válság után most újra kell szervezni az országot. Sok kisvállalkozás működik Magyarországon, és nemzetközi konszernek is megtelepedtek, de csak kevés a közepes méretű vállalkozás – emelte ki. A minivállalkozásoknak közepes vállalatokká kell válniuk ahhoz, hogy a gazdaság jobban megerősödjön – fejtette ki. "Ehhez tőkére és hitelekre van szükség, és egyfajta, az ügyfelekre orientált bankrendszerre, ami jelenleg nincs meg Magyarországon" – tette hozzá.

Úgy vélte, szívesen látott a külföldi részesedés a Magyarországon működő bankokban, de a konszernek központjainak Magyarországon kellene lenniük. Kiemelte, hogy növelni szükséges a magyar részesedést a pénzintézetekben. "Az elsődleges cél a magánbefektetők megnyerése. Az állam segíteni tud ennek a folyamatnak a beindításában" – fogalmazott.

A gazdasági válság tapasztalatai azt mutatják, hogy válság esetén a külföldi tulajdonosok elsősorban az anyabankok megmentésére összpontosítottak, és csak nagy késéssel foglalkoztak a magyarországi problémákkal, és ez a gazdaságra is hátrányos hatással volt – mondta.

A Széchenyi Bank és a Raiffeisen Bank között a Raiffeisen magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról folytatott tárgyalások "elsietetten" kerültek a nyilvánosság elé, "és részben ezért alakultak úgy a dolgok, ahogy alakultak" – jegyezte meg Töröcskei István. Nyitva hagyta azt a kérdést, hogy lehet-e még valami az üzletből. "Azt csak a jóisten tudja" – fogalmazott.

Január elején látott napvilágot a Magyar Hírlap értesülése arról, hogy a magyar tulajdonban lévő Széchenyi Kereskedelmi Bank ajánlatot tett az osztrák Raiffeisen magyar leányvállalatára. A Raiffeisen szóvivője, Ingrid Krenn-Ditz – az ajánlattevő megnevezése nélkül – megerősítette a cég korábbi, novemberi közlését, miszerint kaptak ajánlatot a magyar érdekeltségre. Az osztrák pénzintézet végül a múlt héten bejelentette, hogy a jelenlegi feltételek mellett nem válik meg magyarországi leánybankjától.

A Széchenyi Kereskedelmi Bankban a magyar állam 49 százalékkal, a Töröcskei Istvánhoz köthető T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. 51 százalékkal rendelkezik. Töröcskeiről itt, a raiffeisenes ügyletről itt olvashat többet.