Szlovákiában is elcsíphet egy atomerőművet a Roszatom

Vágólapra másolva!
Apátszentmihályban 2025 körül indíthatják a 10-12 milliárd eurós beruházást igénylő új erőmű próbaüzemét.
Vágólapra másolva!

Már nem ragaszkodik a villanyáram felvásárlási áráról nyújtandó állami garanciához a Roszatom, és így valószínűbbé vált, hogy megépülhet Apátszentmihályban (Jaslovské Bohunice) az új szlovák atomerőmű, amelynek felépítésében az orosz energetikai vállalat kulcsszerepet játszhat – jelentette a pozsonyi Pravda pénteken. A szlovák lap szerint Pozsony úgy számol, hogy 2025 körül indíthatja a 10-12 milliárd eurós beruházást igénylő új erőmű próbaüzemét. A létesítmény teljesítménye elérheti a 2400 megawattot.

A projekt jelenleg előkészítési stádiumban van. A kivitelezésben a Roszatom jelentős szerepet kíván vállalni, az orosz energetikai vállalat ezzel összefüggésben már korábban ismertette elképzeléseit a pozsonyi kabinettel. A tárgyalások azt követően rekedtek meg, hogy az orosz fél állami garanciát kért a leendő atomerőmű által termelt villanyáram minimális felvásárlási árára.

A szlovák kormány a megawattóránkénti 65 eurós minimális árat nem volt hajlandó elfogadni, mondván: az csaknem kétszerese a piaci árnak. Mivel hosszú távon a villanyáram árának emelkedésével számolnak a szakértők, az előre megszabott felvásárlási árral Szlovákia jól is járhat.

Az új atomerőművet a korábbi tervek szerint a Szlovák Atomenergetikai Társaságnak (JESS) kellett volna elkészíttetnie. Az 51 százalékos szlovák állami részesedésű, 2009-ben létrehozott vállalat – amelynek 49 százalékát a CEZ cseh energetikai konszern birtokolja – szerepe az után vált kérdésessé, hogy cseh résztulajdonosa tavaly közölte: el kívánja adni a részesedését. A Pravda szerint most a Roszatom vásárolhatja meg a csehek tulajdonrészét. Amennyiben megegyezés születik, az atomerőmű építése már 2021-ben megkezdődhet a Roszatom korábbi közlése szerint.