Nem kell felduzzasztani a Dunát a paksi erőmű miatt

Vágólapra másolva!
Előnyökkel járna, de a Dunát nem kell felduzzasztani a paksi atomerőmű miatt. A hűtést anélkül is megoldják.
Vágólapra másolva!

Az atomerőmű bővítése nem kapcsolódik össze a Duna folyón tervezett folyamszabályozási tervekkel – válaszolta az Origo kérdésére a Magyar Villamos Művek (MVM), amikor arról kérdeztük a kormányzatot, hogy az új paksi erőműhöz szükség lesz-e a Duna felduzzasztására.

Az MVM válaszából kiderül, hogy a tervezésnél figyelembe vették a környezeti jellemzőket és a várható hatásokat, köztük az éghajlatváltozás miattiakat, vagy épp a Duna medrének változása miatt bekövetkező módosulásokat. Ezek alapján az új erőmű hűtését úgy oldották meg, hogy szélsőséges körülmények között is működjön, függetlenül attól, hogy beavatkoznak-e a Dunán, vagy sem.

Az MVM szerint a Dunát érintő folyamszabályozási tervek olyan célokat szolgálnak, mint a folyó hajózhatósága. Így a duzzasztást nem az erőmű miatt lenne szükséges megtenni, bár azt az MVM is elismeri, hogy Paks számára is előnyökkel járna, ha végül megvalósulna.

A Duna vízhozama a legaszályosabb napokon is elég nagy ahhoz, hogy ellássa a paksi erőművet hűtővízzel, bár a visszaengedett, az eredetinél melegebb víz egy bizonyos határértéknél nem melegítheti tovább a folyót. Erről és az energiatárolás kérdéséről bővebben olvashat korábbi cikkünkben.