Raiffeisen: A bank nem 1 eurót ér

Vágólapra másolva!
A Raiffeisen magyarországi vezérigazgatója szerint a bank jóval többet ér, mint egy euró, amennyit állítólag a Széchenyi Bank ajánlott érte. Heinz Wiedner a Portfóliónak adott interjújában elmondta, jól döntöttek az osztrák tulajdonosok, amikor leállították az eladási folyamatot, mert szerinte a bank értékes szereplője a piacnak, és hamarosan újra nyereséges lesz. Úgy látja, valóban túl sok bank van ma Magyarországon, de ez nem fog gyorsan megváltozni.
Vágólapra másolva!

Heinz Wiedner elmondta, nem hiszi, hogy az ő véleménye döntött abban, hogy a tulajdonosok leállították a bank eladási folyamatát, erről a Raiffeisen Bank International (RBI) menedzsmentje határozott. Személyes véleménye szerint azonban jó döntés született, ő maga három éve dolgozik Magyarországon, szereti az országot, szeret itt élni és dolgozni. A bank ugyan még mindig veszteséges, de a mínusz kisebb, mint egy évvel korábban, a hitelállomány minősége már nem romlik, a vállalati hitelek kissé nőnek, erősödik a bank privátbanki pozíciója, körülbelül 500 millió eurónyi tőkéje van, és 2016-ra újra nyereséges lehet, ezért szerinte a sajtóban megjelent 1 eurós vételi ajánlat nem tükrözte a bank valós értékét. Mint mondta, egy banknak nemcsak pénzügyi értéke van, hanem stratégiai is, amit nem könnyű feladni.

Wiedner egyébként nem volt ott a Széchenyi Bankkal folytatott tárgyalásokon, azt pedig nem kommentálta, hogy a bankra több ajánlat is érkezett volna.

A jövőre nézve bizonytalanságként éli meg, hogy egyelőre nem lehet tudni, mi történik majd a devizahitelekkel, de bízik abban, hogy nem lesznek újabb adók. „Egyetlen kormányzati intézkedés mindent felülírhat” – jegyezte meg.

Wiedner arról is beszélt, hogy túl sok bank versenyez a piacon, de a konszolidáció Magyarországon igen drága. „Ha két bank összeolvad, akkor kétszeresen kell megfizetniük a bankadót. Normális esetben az összeolvadással csökken a bankok mérete, de az a gond, hogy a bankadót a 2009-es mérlegben szereplő számok alapján kell megfizetni” – fogalmazott. Szerinte ezért a konszolidáció csak később következik be, túl drága a kivonulás, kívülről érkező új szereplők pedig nem jelentek meg a láthatáron, egy éven belül így biztosan nem vonul ki több bank az országból, ahogyan azt Matolcsy György jegybankelnök mondta. Szerinte orosz vagy kínai befektetők sem érdeklődnek a magyar bankok iránt mostanában.