Demján Sándorék beperelték az államot

Vágólapra másolva!
Tavaly júliusban Demján Sándor figyelmeztetett, hogy a takarékok kvázi-államosításából "sokkal nagyobb tűz lesz". A takarékok nagy részét összefogó OTSZ pert indított négy állami társaság, köztük a posta és a jegybank ellen.
Vágólapra másolva!

Demján Sándor az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnökeként pert indított a Magyar Posta, a Magyar Fejlesztési Bank, a Takarékbank és a Magyar Nemzeti Bank, vagyis az állam ellen. A per első tárgyalása január 24-én lesz.

Az OTSZ már korábban is kifogásolta a takarékszövetkezetek integrációjáról szóló új törvényt, amellyel az állam átvette az irányítást a takarékokat összefogó Takarékbank fölött, új irányítási struktúrát hozott létre, miközben gyakorlatilag lehetetlenné tette a tagoknak az ellenállást, mert az, aki nemmel szavazott volna, elvesztette volna a jogait. Az OTSZ akkor azt javasolta a tagoknak, hogy írják alá az új alapszabályt, de tegyék hozzá, hogy csak kényszer hatására teszik.

Demján tavaly júliusban azt nyilatkozta, "sokkal nagyobb tűz lesz ebből", de azt is hozzátette akkor, hogy ha a politikai döntéshozók nem akarnak változtatni, akkor ők betű szerint betartják majd a törvényt, mellette viszont bírósághoz is fordulnak.

A takarékok többségét képviselő OTSZ kifogásolta, hogy az állam úgy szerezte meg a többségi befolyást a takarékbankban a Magyar Posta és a Magyar Fejlesztési Bank tulajdonvásárlásával, hogy a takarékoknak csak a piaci ár ötödét fizették ki. "Ez durva kisajátítás, a tulajdonjog megsértése" – fogalmazott akkor Varga Antal ügyvezető igazgató.

Az ügyben az OTSZ mellett egy magánszemély is pert indított a négy állami társaság ellen. Közben hat magánszemély adott be keresetet az Alkotmánybíróságon, mert érvelésük szerint a takarékszövetkezeti átalakítás az alkotmányt is súlyosan sérti. Arra az esetre, ha a magyar jogorvoslati lehetőségekkel nem jutnának eredményre, kilátásba helyezték, hogy uniós bírósághoz fordulnak, mert a közösségi jogot is sérti a takarékok államosítása.

Kövessen minket a Facebookon is!