Megszüntették a nyomozást a jegybank ellen

Vágólapra másolva!
Az Állami Számvevőszék azt találta egy korábbi vizsgálatában, hogy az MNB tiltott módon adatokat adott ki bankokról az IMF-nek. A rendőrség nyomozott, de most azt közölték, hogy a nyomozást január 3-án megszüntették. A Magyar Nemzet viszont azt írta, hogy a rendőrség talált bizonyítékot.
Vágólapra másolva!

Január 3-án megszüntette a nyomozást a Magyar Nemzeti Bank adatszolgáltatása miatt indult büntetőügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

A büntetőeljárásról szóló törvény szerint akkor szüntetik meg a nyomozást többek között, ha a cselekmény nem bűncselekmény, illetve, ha a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény.

Ezzel szemben a Magyar Nemzet csütörtökön azt írta, lezárult a nyomozás, és információik szerint a hatóság arra a következtetésre jutott, hogy az adatszolgáltatás jogcím nélkül történt, az eljáró tisztviselők megszegték hivatali kötelességüket.

A rendőrség tavaly februárban rendelt el nyomozást azzal a gyanúval, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2008 és 2010 között több hazai pénzintézetről üzleti titkokat küldött a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF).

Az ügy előzménye, hogy korábban az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint az MNB – a nemzetközi szervezetektől a magyar állam által lehívott hitelekkel kapcsolatban – a hatáskörét túllépve, felhatalmazás nélkül, a hitelintézeti törvény előírásait megsértve, az üzleti titkok körébe tartozó adatokat szolgáltatott a hét legnagyobb kereskedelmi bankról az IMF-nek 2010. augusztus 23-áig.

Az ügyben az ÁSZ jelzéssel élt a Fővárosi Főügyészségnél, amely a bejelentés tartalma miatt úgy döntött, hogy az ügyben feljelentéskiegészítést rendel el, a feljelentés kiegészítése után pedig hivatali visszaélés, valamint gazdasági titok megsértésének gyanúja miatt elrendelte a nyomozást.