Nem veszélyeztették az országot az IMF-nek küldött adatok

Vágólapra másolva!
A nyomozó hatóság nem tudta eldönteni, hogy a bankokról szóló adatok előnyt vagy hátrányt okoztak, de az biztos, hogy nem veszélyeztették a pénzügyi stabilitást.
Vágólapra másolva!

Az Magyar Nemzeti Bank tisztviselői 2007–2011 között adatokat szolgáltattak a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) a legnagyobb hazai bankok állapotáról. Az Állami Számvevőszék elnöke szerint jogtalan volt az adatszolgáltatás, amivel üzleti titkokat is megsértett a jegybank.

Az eljáró nyomozó hatóság megállapította, hogy a vizsgált időszakban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogosulatlanul szolgáltatott adatokat a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) magyarországi pénzintézetekről, ám a nyomozást megszüntette – közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) csütörtökön.

Az ÁSZ tájékoztatása szerint a nyomozó hatóság a számvevőszék érvelését elfogadva határozatában kimondta, hogy az MNB adatszolgáltatást végző tisztviselői az adatszolgáltatásra vonatkozó jogszabályi felhatalmazással nem rendelkeztek, az adatszolgáltatáshoz az érintett pénzintézetek sem adták egyedi beleegyezésüket, így az érvényes jogcím nélkül történt, és az eljáró tisztviselők megszegték hivatali kötelességüket.

A nyomozó hatóság ugyanakkor nem tudta megállapítani azt, hogy a jogosulatlan adatszolgáltatás jogtalan előny szerzésére vagy ugyanilyen hátrány okozására irányult, és azt sem látta bizonyíthatónak, hogy a jogosulatlan adatszolgáltatás súlyosan veszélyeztette az ország pénzügyi stabilitását – áll az ÁSZ közleményében.