Putyinékat érdekli az INA

Vágólapra másolva!
Az orosz fél nem mindig kezelte egyenrangú félként a magyarokat a múlt heti moszkvai tárgyaláson – írta a Figyelő, amely szerint Orbán meglepte Putyint azzal, hogy nem a szokásos üzleti módszerekkel tárgyalt. A lap arról is értesült, hogy a magyarok puhatolóztak, érdekli-e az oroszokat az INA, a válasz pedig egyértelmű igen volt.
Vágólapra másolva!

Nem volt olyan baráti az orosz–magyar tárgyalás a múlt héten Moszkvában, mint amilyenre a kormányzati nyilatkozatokból következtetni lehet – írta a Figyelő. A lap forrásai szerint az orosz fél nem mindig kezelte egyenrangú félként a magyar tárgyalókat.

Orbán a lap szerint nem volt hajlandó a szokásos üzleti logika szerint részt venni az orosz hitel kamatáról szóló vitában. A Figyelő úgy tudja, hogy 3,9-5 százalékos tartományban gondolkodtak, de a tartomány elfelezése nem hozott megoldást, ami "állítólag magát Putyint is meglepte" - írta a lap. A kamat mértékéről nem sikerült megállapodni Moszkvában.

A Figyelő forrásai megerősítették a korábbi információkat, hogy az atomerőműről szóló szerződés aláírását nem kötötték össze más üzletekkel, de ez nem jelenti azt, hogy a moszkvai tárgyaláson ne kerültek volna elő más ügyek. Így például a Déli Áramlatot is áttekintették.

A lap tudomása szerint előkerült a Mol horvátországi befektetése, és kiderült, hogy az oroszok valóban érdeklődnek az INA iránt, amelyben a magyar olajtársaság a legnagyobb, de nem többségi tulajdonos, és harcban áll a horvát állammal, amely nem akarja elismerni a Mol irányítási jogát. Az INA-ügyet nem az oroszok hozták fel, hanem a magyar fél puhatolózott, hogy mi az orosz fél szándéka.