Adrenalinban bővelkedő hét jöhet

Vágólapra másolva!
Elég nagyok voltak a múlt hét vége felé a feszültségek a feltörekvő piacokon, nem biztos, hogy a héten az izgalmak alábbhagynak. A hazai munkanélküliségi adat látszólag nem ad okot majd aggodalomra, köszönhetően a téli közmunkaprogramnak. Ez várható a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Felerősödtek a feltörekvő piacokkal kapcsolatos aggodalmak, s ez a forint árfolyamán is érzékelhető volt. Egyelőre nem látszik, mitől nyugszanak meg a héten a befektetők. Akadt olyan elemzői vélemény is, hogy még talán csak a feltörekvő piacok korrekciójának az elején vagyunk.

Ezen a héten tehát alighanem a szokásosnál jobban figyelünk majd a forint árfolyamára. Különösen a Fed szerdai döntése lesz fontos, amikor az amerikai jegybank szerepét betöltő bank arról dönt, visszavesz-e, s ha igen, milyen mértékben az eszközvásárlási programjából. Ha csökkenti a kötvényekre szánt összeget, akkor az vonzóbbá teszi a dollárt, s további tőkekivonáshoz vezethet a feltörekvő országokból. Ez a forint árfolyamát is komolyan gyengítheti. Meg kell persze jegyezni: a forintnak komoly fundamentális támasza a többletes fizetési mérleg, s ezért lehet bizakodni abban, hogy a forint árfolyama „nem száll el”, vagy ha mégis, akkor csak rövid távon.

Bár a Fed-döntés lesz a héten a legfajsúlyosabb amerikai hír, azért érdemes lesz hétfőn is odafigyelni az új lakás eladások adatára, illetve csütörtökön a IV. negyedéves GDP-re, pénteken a Michigan fogyasztói bizalmi indexre. S közben jönnek majd a hírek az olyan nagy és ismert amerikai vállalatok profitjáról is, mint az Apple, Google, vagy a Ford Motor.

Európára is érdemes figyelni: megismerjük az eurózóna legfrissebb munkanélküliségi és inflációs adatát. Lesz magyar munkanélküliségi adat is, amely valószínűleg elég kedvezőnek tűnik majd a téli közmunkaprogram hatása miatt.

A hangulatot a munkanélküliségi adat mellett javítja majd is, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdán fölhatalmazhatja a főpolgármestert, hogy aláírja a megállapodást arról, hogy az állam átvállalja Budapest adósságát.

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek hangulata azonban valószínűleg nem a legjobb, a takarékszövetkezet működési engedélyét visszavonták. Aggódniuk azonban nem kell, e héten várhatóan megkapják az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) személyre szóló értesítését.