Amerikától is kap egy pofont a forint

Vágólapra másolva!
A Fed bejelentette, hogy újabb 10 milliárd dollárral csökkenti kötvényvásárlásait.
Vágólapra másolva!

Nem változtatott az irányadó kamaton az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, és újabb 10 milliárd dollárral csökkentette gazdaságösztönző célú kötvényvásárlási programjának havi keretösszegét. A Fed így a decemberi és a mostani 10-10 milliárd dolláros csökkentés után havi 65 milliárd dolláros kötvényvásárlásokkal növeli a pénzügyi rendszer likviditását. A Fed döntése iránti várakozás is közrejátszott a forint szerdai gyengülésében (erről bővebben itt olvashat).

A Fed monetáris döntéshozó testülete, a FOMC egyhangúlag döntött a kötvényvásárlások havi keretösszegének 10 milliárd dolláros csökkentéséről. A döntés indoklásában a Fed úgy fogalmazott, hogy nagyobb lendületre tett szert a gazdasági növekedés, és a munkaerőpiacon is javulás volt érzékelhető az elmúlt időszakban. A munkanélküliségi ráta csökkent valamelyest, de még ezzel együtt is túl magas. A lakossági kiadások és a vállalati beruházások növekedési üteme gyorsult az elmúlt hónapokban, bár a lakásépítések növekedési üteme lassult egy kicsit.

A Fed, a piaci várakozásoknak megfelelően jelezte azt is, hogy a következő hónapokban is szándékában áll lépésről lépésre csökkenteni kötvényvásárlásainak keretösszegét. Elemzők szerint a folyamat az év végéig fog tartani. A korábbi, 10 milliárdos csökkentés hátteréről itt olvashat bővebben.