Vágólapra másolva!
Még annak ellenére is, hogy tavaly rengeteg trafikos vállalkozás indult.
Vágólapra másolva!

Az előzetes adatok szerint az elmúlt évben összesen 31 811 vállalkozás kezdte meg a működését Magyarországon, 6 százalékkal kevesebb, mint az előző évben – derül ki a Wolters Kluwer Kft. és a Napi.hu által üzemeltetett Céginfo.hu adatbázisából.

A legnépszerűbb cégforma tavaly is a kft. volt, ebből 2013-ban 27 136 alakult, míg egy évvel korábban 32 469, részvénytársaságból pedig az előző évi 401 után 351 indult.

Tavaly 2841 betéti társaságot (bt.) alapítottak, négy és félszer többet, mint 2012-ben, amikor 623 ilyen cég alakult. A Céginfo.hu szerint a növekedés összefüggésben állhat a dohány-kiskereskedelem átalakításával megjelenő új piaci szereplőkkel. Erre abból következtetnek, hogy adataik szerint 701 tavaly alapított betéti társaság nevében szerepel a "trafik", a "tabak" vagy a "dohány" kifejezés, míg 2012-ben mindössze 20 ilyen bt. volt.

Az adatokból az is kitűnik, hogy továbbra is Budapest és a központi régió a magyar cégvilág középpontja. A fővárosban alapították a részvénytársaságok csaknem kétharmadát és az összes vállalkozás negyven százalékát. Pest megyével együtt a régió súlya még nagyobb: Közép-Magyarországon kezdte el működését összességében a vállalkozások több mint fele.