Nem mindennapi dolog történt, adócsalókat ítéltek el

Vágólapra másolva!
Adócsaló gabonakereskedőket ítéltek el jogerősen Szegeden.
Vágólapra másolva!

Jogerősen öt, illetve négy és fél év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla egy makói gabonakereskedő cég vezetőit, akik mintegy 259 millió forintnyi adót csaltak el 2008-ban.

A táblabíróság a makói férfit és apját adócsalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek. Az ítélőtábla a két férfira 8-8 millió forint pénzmellékbüntetést is kiszabott, és öt évre eltiltotta őket attól, hogy gazdálkodó szervezet vezető tisztségviselői legyenek.

A két vádlott a cégük nevében nagy mennyiségben vásárolt számla nélkül, ismeretlen termelőktől, illetve viszonteladóktól gabonát, amelyet tovább értékesítettek. A számla nélküli beszerzéseket különböző gazdasági társaságok által kiállított fiktív bizonylatokkal kívánták legalizálni. A vádlottak olyan vállalkozásoktól és magánszemélyektől vásároltak valótlan számlákat, amelyek sem gabonatermesztéssel, sem gabonakereskedelemmel nem foglalkoztak. A két férfi a valótlan tartalmú költségszámlák felhasználásával mintegy 259 millió forintnyi általános forgalmi adót igényelt vissza jogosulatlanul.

Az ügy kilenc további vádlottját, akik a fiktív számlákat kiállították, rövidebb tartamú börtönre vagy végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

Horváth András, az áfabotrány kirobbantója tanulmányában arra mutatott rá, hogy a gabonakereskedelemben mennyire elburjánzott az áfacsalás, elemzésében évente sok tízmilliárd forint elcsalt áfát mutatott ki ebben a szektorban.