Blokád alá vettek a dolgozók egy vegyipari gyárat

Vágólapra másolva!
Az EVM budapesti munkásai meg akarják akadályozni, hogy gépeket elvigye a tulajdonos.
Vágólapra másolva!

Hajnalban a dolgozók lezárták az EVM Háztartásvegyipari és Kozmetikai Zrt. budapesti telepének összes kapuját, és sztrájkőrséget állítottak, hogy megakadályozzák a telepen már hetekkel ezelőtt leállított gépek elszállítását. Az akciót a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) vezényli, amelynek elnöke ma délben áll a nyilvánosság elé a részletekkel és a kitűzött célokkal.

A VDSZ a munka törvénykönyvében előírt konzultációs folyamat megsértése miatt tiltakozik, és korábban jelezte, hogy bírósághoz fordul a rákoskeresztúri vegyi üzemben történtek miatt.

Az ügy előzménye az, hogy elkezdték leszerelni a gyár gépeit, anélkül, hogy erről az ott dolgozó mintegy 100 munkavállalót értesítették volna. A VDSZ felvette a kapcsolatot a cseh tulajdonos magyar képviselőjével, de a leszereléssel kapcsolatos érdemi információt ő sem adott.

A hivatalos céginformációk szerint az EVM jegyzett tőkéje 835 millió 950 ezer forint, tulajdonosa a cseh Bochemie a.s., amelynek egy magyar ügyvéd a kézbesítési megbízottja. A cég képviseletére két cseh és egy szlovák magánszemély jogosult, az ő kézbesítési megbízottjuk ugyanaz az ügyvéd, aki a tulajdonosnál is betölti ezt a funkciót.

A társaság a mérlegadatok szerint 2010 és 2012 között 3–3,5 milliárd forint árbevételt ért el, üzemi eredménye 2012-ben fordult 370 millió forintos veszteségbe. A cég adózott eredménye 2010-ben még 24 millió forint volt, de 2011-ben már 115 milliós, 2012-ben pedig 359 milliós veszteséget mutatott a mérlegbeszámoló.