Négymilliárdnyi adót csalt el a bűnszervezet

Vágólapra másolva!
Négymilliárd forintnyi adót csalt el négy-öt év alatt egy tatabányai cégcsoport. Az adónyomozók ennek a tizedét szedték vissza. Tizenkét emberre fegyházbüntetést kért az ügyészség.
Vágólapra másolva!

Négymilliárd forintos, bűnszervezetben elkövetett adócsalással vádolja a tatabányai könyvelőirodát működtető K. A.-t és 29 társát a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség. A főügyészség közleménye szerint K. A. 2007 előtt cégeket alapíttatott vádlott-társaival, de a vállalkozások tevékenysége során keletkező adó- és járulékfizetési kötelezettségeket nem teljesítették, a hasznot pedig szétosztották.

A céghálózat működését K. A irányította. A bűnszervezet 2011-ig működött, ennek során a vádlottak összesen mintegy 4 milliárd forint kárt okoztak az állami költségvetésnek. A főügyészség 12 vádlottra fegyházbüntetés kiszabását indítványozta.

Az ügyben a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága nyomozott, és 2013 őszén 60 ezer oldalas nyomozati anyagot adott át a főügyészségnek.

A NAV akkori tájékoztatása szerint a cégcsoport őrzés-védelemmel, valamint munkaerő-közvetítéssel foglalkozott. A két évig tartó nyomozásban 400 házkutatás során 369 millió forint értékben foglaltak le bankszámlákat, gépkocsikat és ingatlanokat.

A bűnszervezet vezetője által működtetett könyvelőiroda az alcégeknek bizonylatok nélkül könyvelt, a bevételeket a számlákhoz igazították, a bevallásokban szerepeltetett költségek valójában nem merültek fel. Még azon bevételek egy részét is megpróbálták eltitkolni, amelyek a bankszámláikra érkeztek.

A cégcsoport több ezer embert foglalkoztatott, bérük után a közterheket nem fizették meg.

Horváth András, az áfabotrányt tavaly novemberben kirobbantó volt adóhivatali dolgozó arról is írt tanulmányában és a politikusoknak küldött jelzéseiben, hogy szervezett bűnözői csoportok áfát – szélesebb értelemben adót – csalnak, és luxuskörülmények között élnek.