Csak akkor vegyen ukrán papírt, ha szereti a kockázatot

Vágólapra másolva!
A Fitch rövid távú minősítésében már csak egy lépés az ukrán csőd.
Vágólapra másolva!

Mélyen a spekulatív sávba minősítette vissza Ukrajna eddigi hitelbesorolását a Fitch Ratings. Az ország papírjait eddig sem ajánlották befektetésre. A Fitch a növekvő ukrán belpolitikai instabilitással és Ukrajna romló tőkepiaci hozzáférésével indokolva a lépést.

A hitelminősítő két típusú besorolást is végez. A hosszú futamidejű devizában vezetett ukrán állampapírok besorolása a "B mínusz" kategóriából "CCC"-be kerültek. A rövid távú devizaadósság osztályzata viszont még rosszabb, "C" kategóriába került, amely az államcsődöt kifejező "D"-től már csak egyetlen lépés. Ez azt mutatja, hogy a rövid távú befektetés már csak a hatalmas kockázatot vállalóknak ajánlott.

Timothy Ash, a londoni Standard Bank vezető elemzője szerint a lépés egyáltalán nem meglepetés. Ezt azzal indokolta, hogy "nincs perspektíva politikai fronton, nincs kormány, pocsék makrogazdasági mutatóik vannak, nem egyértelmű a külső segítség". Ez utóbbi alatt azt értette, hogy az ukrán válság velejét jelenti, hogy a nyugati országok vagy Oroszország segíti ki hitellel Ukrajnát.

Kövesse az Origót Facebookon is!