Mehet a brit rezsicsökkentés

Vágólapra másolva!
Ed Davey energetikai és klímaváltozásért felelős miniszter felkérte a brit piac szabályozó testületeit, hogy vizsgálják meg a British Gas és több más gázszolgáltató esetleges monopolhelyzetét, ha pedig úgy találják, hogy a dominancia miatt túl magasak a gázárak, akkor szükség esetén darabolják fel a szolgáltatókat.
Vágólapra másolva!

A brit gázszolgáltatói piacot jelenleg hat meghatározó társaság uralja, közülük a British Gas 41 százalékos részesedésével a legnagyobb szereplő. Davey a szabályozó hatóságoknak – köztük a versenyhivatalnak - írt levelében azt állítja, hogy a cégek profitja a korábban gondoltnál nagyobb, és a körülmények kivizsgálását kéri. A BBC beszámolója szerint azt szeretné elérni, hogy a lakosok a jelenleginél sokkal könnyebben válthassanak gázszolgáltatót, a hat nagy szereplőnek ugyanis 15 kisebb versenytársa is van, ám ezek kevéssé rúgnak labdába. Ha pedig szükség van rá, akkor a British Gas feldarabolásával élénkítsék a versenyt.

A téma azóta van napirenden, hogy Ed Miliband a munkáspárt (ellenzéki) vezetője azt ígérte, megválasztása esetén 20 hónapra befagyasztja az energiaárakat. Az ellenzék az utóbbi időben folyamatosan azzal támadja a kormányt, hogy engedi az infláció feletti áremeléseket, ennek következtében nagy profittal hagyja dolgozni a szolgáltatókat, a lakosság nyakába varrva a terheket.

Davey szerint a British Gas árai az elmúlt három évben a legmagasabbak között voltak a piacon, és a cég átlagos nyeresége is a legnagyobb a szereplők között. A miniszter és csapata úgy számol, hogy ha a villamos áramnál jellemző profitrátával dolgoznának a gázszolgáltatók, akkor a háztartásoknak évente körülbelül 40 fonttal (azaz 15 ezer forinttal) kevesebbet kellene kifizetniük.

A British Gas a közleménye szerint együttműködik a hatóságokkal, és azt is megjegyezte, hogy a Davey levelében foglaltak semmi újdonságot nem jelentenek az elmúlt hetek közéleti vitáihoz képest. A vizsgálatok várhatóan márciusban zárulnak le.