Megérkezett a nulla százalékos infláció

Vágólapra másolva!
Hazánkra nézve kedvezőtlen bírósági ítéletekről, viszont kedvező makroadatokról olvashattunk. Ez történt a héten a gazdaságban. 
Vágólapra másolva!

Ezen a héten is szóba került a rezsicsökkentés, ám most a briteknél. A módszer azért radikálisan más, a központi döntés helyett a verseny erősítésével próbálnák az árakat fogyasztóbarátabbá tenni.

Orbán Viktor nem a rezsicsökkentés módszeréről, hanem a céljáról beszélt Pekingben: "képesek leszünk biztosítani a gazdaság számára még a mainál is alacsonyabb adórendszert, és ha el tudjuk érni, hogy Európában nálunk legyen a legolcsóbb az energia, akkor meggyőződésem, hogy Európa legversenyképesebb gazdaságát alakíthatjuk ki.” A miniszterelnök azt a lehetőséget is fölvillantotta a kínai hallgatóságának, hogy Kína szerepet vállalhatna Közép-Európa infrastruktúrájának modernizációjában.

Tárgyalt, de nem döntött végül a héten az Alkotmánybíróság a kormány devizahiteles indítványáról. A testületnek arról kellene dönteni, hogy alkotmányba ütköznek-e a devizahitel-szerződések, illetve, hogy lehet-e utólag olyan törvényt hozni, amely módosítja a bankok és ügyfeleik között kötött szerződéseket.

A luxembourgi Európai Bíróság is foglalkozik majd a hazai deviza alapú hitelekkel, megvizsgálják majd, a bankok által a devizahiteleknél alkalmazott árfolyamrés tisztességtelen volt-e. Az Európai Bíróság viszont egy másik hazai vonatkozású ügyben már ítéletet is hozott, méghozzá számunkra kedvezőtlent: elutasították a magyar fellebbezést a "Tokaj" márkanév ügyében. Kimondták: nem lehet megtámadni a szlovákokat a "Vinohradnícka oblast' Tokaj" név nyilvántartásba való bejegyzéséért.

S úgy néz ki, a bíróságnak hamarosan lesz egy másik Magyarországra nézve kedvezőtlen ítélete is. A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a bíróság mindenképpen elmeszeli Magyarországot, vagyis kimondhatja, azok is kötelesek jövedéki adót fizetni, akik évente 50 liternél kevesebb pálinkát főznek.

A rossz híreket csak a pénteki makroadatok ellensúlyozták valamelyest: a gazdaság tavaly a várakozásokat némileg felülmúló mértékben nőtt. Ha nem is negatív, mint egyes londoni elemzők jósolták, de nulla lett a januári infláció, döntő részben a hatósági árak csökkentésének, az ügynevezett rezsicsökkentésnek köszönhetően.

S végül, de nem utolsó sorban: a Matolcsy vezette jegybank komolyan foglalkozni kíván a pénzügyi kultúra terjesztésével, közgazdasági műveltség növelésére, oktatásra és kutatásra 10 milliárdot el is akarnak költeni 2019-ig.