79 százalékra csökkent az államadósság

Az államadósság alakulása
Vágólapra másolva!
Tavaly év végére a GDP 79,0 százalékának megfelelő értékre csökkent az államadósság a szeptember végi 80,2, és az egy évvel korábbi 79,8 százalékról - derült ki a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatásából. Ez annak köszönhető, hogy az év végén még erősebb volt a forintárfolyam, és a recesszió után megindult a gazdaság növekedése is.
Vágólapra másolva!

A várakozásoknak megfelelően a GDP 79 százalékára mérséklődött a hazai államadósság mértéke 2013 utolsó napjára. Az adósságmutatót havonta teszi közé a jegybank, de valójában az év végi érték számít, az uniós adatközlések miatt is ez a fontos.

Az MNB előzetes adatai szerint az államháztartás névértéken számításba vett konszolidált bruttó adóssága 23 068 milliárd forint volt 2013 végén: a negyedik negyedévben 17 milliárd forinttal növelte a nettó adósságfelvétel és 38 milliárd forinttal csökkentette a forintárfolyam változása.

A mutató alapvetően két okból lett kedvezőbb: a forint erősödött az év végére, ami csökkentette az állam devizaadósságának átszámított értékét, és növekedett az elmúlt hónapokban a magyar GDP, ami a nevezőn keresztül javította az adósságrátát.

Forrás: Origo

A 79 százalékos szint várható volt, ezt vetítettük előre egy korábbi cikkünkben is. Ez árnyalatnyi javulás a harmadik negyedéves 79,7 százalék után, ugyanakkor azt is mutatja, hogy az Orbán Viktor kormányfő által hirdetett adósság elleni harc lendülete kissé megtorpant. A Bajnai-kormány utolsó teljes negyedéve végén 82 százalék volt az adósságráta, a kormányváltás negyedévében 85,4 százalék, majd 2011 első negyedévében jelentősen, körülbelül 4 százalékponttal csökkent a nyugdíjvagyon átvételével, illetve a nyugdíj-megtakarítások forint-állampapírjainak bevonásával. A megmaradt 1500 milliárdnyi befektetési eszközből hónapról hónapra mérsékelték az államadósságot, de mivel a nyugdíjvagyon tavaly lényegében elfogyott, a további adósságcsökkentés már csak más forrásból tud megvalósulni. Segíthet a növekedés és elvileg az infláció is, de mivel ez utóbbi mostanra gyakorlatilag megszűnt, átmenetileg biztosan nem segíti az adósság elleni harcot.

A Költségvetési Felelősség Intézet Budapest előrejelzése szerint az államadósság a jelenlegi gazdasági pályán haladva nem fog csökkenni, hanem 80 százalék fölé kerül az idén, 2017-re pedig már 83 százalékra nő.