Orbán: Jobban fogunk növekedni, mint az EU

Vágólapra másolva!
A Magyar-Török Üzleti Fórumon a gazdasági kapcsolatok élénkítéséről állapodott meg a két kormány. 
Vágólapra másolva!

A következő években az Európai Unió átlagos növekedése várhatóan kisebb lesz, mint Magyarországé - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a III. Magyar-Török Üzleti Fórumon tartott beszédében. A tanácskozáson kormányközi megállapodást írtak alá Gül Baba türbéjének és környezetének felújításáról.

A török-magyar kapcsolatokról szólva a kormányfő közölte: a két ország közötti kereskedelmi forgalom "szebb számot" mutat, de a kölcsönös beruházások alacsonyak. Ezért a közeljövőben azon kell dolgozni, hogy mindkét országban legyen legalább egy nagy befektetése, egy "zászlóshajója" a másiknak - hangsúlyozta az Abdullah Gül török elnök részvételével tartott fórumon, amelyre több mint 500 török és magyar üzletember regisztrált.

A magyar kormány célja, hogy 2015-re megduplázza a kétoldalú külkereskedelmi forgalmat - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ugyanezen a fórumon. Varga szerint a magyar-török áruforgalom 2013. január-novemberben megközelítette a 2,45 milliárd dollárt, 27 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

A miniszter kiemelte, hogy Magyarország kész még intenzívebbé tenni az autóipari, elektronikai, gyógyszeripari és informatikai ágazatok kereskedelmét, valamint a mezőgazdasági, élelmiszeripari termékek kereskedelmét is. További együttműködési lehetőségek vannak Varga Mihály szerint a környezetvédelem, az energetika, orvostechnológia, valamint a gyógyturizmus területén.

A fórum elején kormányközi megállapodás született a Gül Baba türbéje és környezete rekonstrukciójában való együttműködésről Magyarország és Törökország között. A dokumentumot Semjén Zsolt, a kormányfő helyettese és Emrullah Isler török miniszterelnök-helyettes írta alá.