Paks: a kormány átnézte, a parlament elé tárja az orosz hitelszerződést

Vágólapra másolva!
Előtörleszthetjük, ha tudjuk, a gigantikus orosz hitelt, amelyet a paksi atomerőmű két új blokkjának építésére kapunk. A kormány átnézte az oroszokkal kötött hitelmegállapodást, és a parlament elé terjeszti.
Vágólapra másolva!

Megtárgyalta a kabinet a magyar és az orosz kormány közötti, a paksi atomerőmű-fejlesztés finanszírozását szolgáló államközi hitelmegállapodást - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő. A kormány a megállapodást a szokásos módon az Országgyűlés elé terjeszti.

A hitelmegállapodás tízmilliárd euró értékben négy kamatsávval - 3,95, 4,5, 4,8 és 4,95 százalék - jött létre, "fenntartva a magyar fél számára a mindenkori előtörlesztés lehetőségét, valamint a Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) a kifizetésekkel kapcsolatos jóváhagyás jogosítványát, amely egyértelmű magyarországi kontrollt jelent a költségek felett" - fogalmazott a kormányszóvivő.

Giró-Szász András megjegyezte, hogy az NGM számításai szerint a paksi beruházás egyszázalékos GDP-növekedést eredményez, több mint kilencezerrel növeli majd a foglalkoztatottak számát, és "egyértelműen nem veszélyezteti az államadósság csökkenő pályáját".

A paksi atomerőmű két új blokkjának az orosz Roszatom általi felépítéséről Magyarország és Oroszország pár hete nemzetközi szerződést kötött, a magyar parlament ezt a múlt héten jóváhagyta, az államfő kihirdette, de érvényességéhez kell az is, hogy a hitelmegállapodást is elfogadja a magyar parlament. Emiatt valószínűleg újabb rendkívüli ülésre lesz szükség még a választások előtt.

Az orosz állam ad 10 milliárd eurós, vagyis mostani árfolyamon 3100 milliárd forintos hitelt, a magyar fél a beruházás végén 2 milliárd eurót tesz a projektbe.

Elképzelhető azonban, hogy az orosz hitel sérti az alkotmányt, legalábbis az Origó által pár hete megkérdezett alkotmányjogász és nemzetközi jogász szerint.