Vágólapra másolva!
A forintgyengülés miatt a szlovákok, osztrákok 1 eurójukért már több árut tudnak Magyarországon vásárolni, mint hetekkel ezelőtt. Jönnek is hozzánk.
Vágólapra másolva!

Három-öt százalék között emelkedett az utóbbi hetekben az északi határ közvetlen közelében lévő nagyobb üzletek forgalma a gyenge forint miatt - derül ki a Népszabadság összeállításából.

A magyar-szlovák határ mindkét oldalán jelen lévő Tesco szerint a mosonmagyaróvári, a komáromi és a salgótarjáni áruházukban érezhető a bevásárlóturizmus hatása; a vállalat tapasztalatai szerint a határvonalon, vagy az attól 10-15 kilométeres sávon belül lévő települések üzletei bonyolítják a legjobb forgalmat.

A forintgyengülés azért kedvez a Magyarországra irányuló bevásárlóturizmusnak, mert pár hete még 290 vagy 300 forintot ért 1 euró, addig most már 310 forintot vagy annál is többet. Szlovákiában és Ausztriában euró van, így a szlovákok, osztrákok ugyanannyi euróért több árut tudnak Magyarországon vásárolni, mint hetekkel korábban.

Sopronban is érezhető a külföldről jövő vásárlók (jellemzően osztrákok) száma.

A hozzánk bevásárolni átruccanók sok mindent keresnek: ruhát, elektronikai cikkeket, játékokat, sportfelszereléseket, háztartási és lakberendezési cikkeket, szeszes italokat, húsokat.

A megkérdezett szállodások szerint a gyenge forint még nem mozdította meg a külföldi turistákat, itt sokkal nagyobb szerepe van a szezonális hatásnak.