Tárgyal az Alkotmánybíróság a devizahitelekről

Vágólapra másolva!
Ezen a héten is tárgyal a kormány devizahiteles indítványáról az Alkotmánybíróság, jönnek a munkanélküliségi adatok, Lázár újabb rezsicsökkentést ígér, és talán megtudhatunk valamit a paksi megállapodás részleteiről is. Ez várható a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn tárgyal ismét a kormány devizahiteles indítványáról. A testületnek arról kellene döntenie, hogy az alkotmányba ütköznek-e a devizahitel-szerződések, illetve, hogy lehet-e utólag olyan törvényt hozni, amely módosítja a bankok és ügyfeleik között kötött szerződéseket (itt olvashat erről bővebben). Bitskey Botond, az Ab főtitkára az MTI-nek múlt héten vasárnap azt nyilatkozta, rövidesen megszülethet a döntés, amelynek a tétje egyébként igen nagy.

Ugyancsak a múlt héten hangzott el a kormányszóvivő szájából, hogy a paksi államközi hitelmegállapodást a kormány a szokásos módon az Országgyűlés elé terjeszti.
Időpontot ugyan nem jelölt meg, de feltételezhető, hogy erre akár ezen a héten sor kerülhet. Mindenképp érdekes lesz majd a szerződést a maga egészében, minden részletével együtt látni a parlament honlapján, hiszen eddig csak néhány részletet ismerhettünk belőle, s ahogy egy egyszerűnek tűnő lakáshitelről sem mond el mindent a kamat és a futamidő, úgy egy államközi hitelről sem.

A hét közepén érkeznek a hazai foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatok. A csúcsra járatott közmunkának köszönhetően ismét viszonylag kedvezőnek tűnő számok várhatók, a munkanélküliségi ráta valószínűleg közelebb lesz a 9, mint a 10 százalékhoz. Érkeznek azután a német, majd a teljes eurózóna munkanélküliségi adatai is, az inflációs adatokkal együtt.

„Szerdán nehéz napjuk lesz az áram- és gázszolgáltatóknak” – vetítette előre a hétvégén Lázár János, a Miniszterelnökságet vezető államtitkár. A kormányülés az lesz az egyik témája, hogy hogyan lehet non-profittá tenni a közműszolgáltatásokat, Lázár szerint ugyanis még nem tudták annyival csökkenteni a rezsit, hogy ne legyenek nyereségesek az energiaszolgáltatók.

Lehet, hogy ezt a célt még valóban nem érte el a kormány, de azt már igen, hogy a cégek az elmúlt időszakban nagyon jelentősen visszafogták a beruházásaikat. Ez is hozzájárult a teljes beruházási adat drasztikus visszaeséséhez, amellyel kapcsolatban a friss számok pénteken jönnek majd ki. Csodát aligha lehet várni, legfeljebb az uniós pénzek szépíthetnek valamit a képen.