Megfeleződött az OTP nyeresége

Vágólapra másolva!
A bank 29 milliárd forint különadót és 13 milliárd tranzakciós illetéket fizetett.
Vágólapra másolva!

Az OTP csoport az előző évinél 48 százalékkal alacsonyabb, 68,1 milliárd forint adózás utáni számviteli eredményt ért el 2013-ban, elsősorban a negatív eredményhatású korrekciós tételek megháromszorozódása miatt.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint a csoport korrigált adózott eredménye 145,8 milliárd forint volt, ami 4 százalékkal marad el az előző évitől. Az OTP csoport a negyedik negyedévet 1,4 milliárd forint adózott számviteli és 10,6 milliárd korrigált nyereséggel zárta, ami 87, illetve 75 százalékkal marad el az előző negyedévi, és 95, illetve 60 százalékkal az egy évvel korábbitól.

A jelentés szerint a múlt évet javuló bevételi és stabil nettó kamatmarzs, a második félévtől jelentősen lassuló portfólióromlás, a negyedik negyedévi magas kockázati költségeknek köszönhetően éves szinten 4,4 százalékponttal javuló céltartalék-fedezettség jellemezte.

A jelentés hangsúlyozza, hogy összességében az OTP csoport tagországainak többségében 2014-ben javuló gazdasági teljesítmény prognosztizálható, ami várhatóan együtt jár a hitelportfóliók lassú növekedésével is.

A korrekciós tételekből, amelyek rontották bank eredményességét, 28,9 milliárd forint volt a magyarországi pénzintézeti különadó, 13,2 milliárd forint az egyszeri tranzakciós illetékfizetési kötelezettség.

A szlovákiai bankadó 1 milliárd forinttal járult hozzá és jelentős mértékben növelte a harmadik negyedévben az ukrán leánybank az IFRS szerint nyilvántartott 64,0 milliárd forintnyi goodwilljéből 37,2 milliárd forint leírása. A negyedik negyedévben számolt el az OTP 3,2 milliárd forintot, amit a Gazdasági Versenyhivatal még 2012-ben kiszabott bírsága alapján kellett kifizetnie, illetve 5,5 milliárd forint adót, ami az általános kockázati céltartaléknak az eredménytartalékba történő átvezetése miatt kellett lerónia.