Baloldali győzelmet szeretnének a piaci szakértők

Vágólapra másolva!
Négy éve még minden forgatókönyv közül a legjobb volt az, ha a Fidesz kétharmaddal nyeri a választást. A Portfolio.hu most ismét megkérdezte a piaci szakértőket, és az jött ki, hogy az újabb kétharmadtól már szinte rettegnek, és inkább baloldali győzelmet szeretnének.
Vágólapra másolva!

Összességében az lenne a legjobb a gazdaságnak, ha a baloldali ellenzék nyerné a választást - legalábbis a Portfolio.hu által megkérdezett 20 magyar és külföldi piaci elemző, kereskedő és alapkezelő szerint. A gazdasági szakemberek -3 és +3 közötti pontszámmal értékelték a várakozásaikat, amelyeket a Portfolio.hu össze is hasonlított a négy évvel ezelőtti ugyanilyen felméréssel.

Eszerint a gazdaságnak a legjobbat a baloldal győzelme tenné szerintük, a válaszok átlaga +0,8 pont volt. A legrosszabbat az tenné, ha a Fidesz nyerne, de csak kisebbségi kormányt tudna alakítani (majdnem -2 pont). A piac négy éve nagyon reménykedett a Fidesz kétharmados győzelmében, akkor +2,4 pontot adtak erre, de a most adott -1,2 pont azt jelzi, a piac nagyon nem szeretné, ha ez megismétlődne. Az MSZP (illetve baloldal) győzelmét négy éve -1 ponttal nem kívánták, ehhez képest a 0,8 pont jelentős javulásnak számít.

A piac különböző szempontokból is választ adott arra, hogy milyen színű kormánynak örülne a leginkább. Gazdasági stabilitás, vagyis például a költségvetési fegyelem szempontjából az egyszerű Fidesz-többségnek örülnének, és kisebbségi Fidesz-kormánynak a legkevésbé. Versenyképesség szempontjából a baloldali összefogásnak több mint 1 pontot adtak, míg a bármilyen erősségű Fidesz-kormányt -1 pont körül várták. A forint és kötvénypiac szempontjából a baloldal minimális plusz pontot kapott, a Fidesz pedig csak mínuszt. Mindebből az rajzolódik ki, hogy a piaci szakértők szerint a Fidesz tudná leginkább féken tartani a deficitet, de a kormányzásuk rosszat tenne a gazdaság versenyképességének, és az ország iránti befektetői bizalomnak.

A 20 szakértő válaszolt arra is, hogy a különböző összetételű kormányok mellett melyik évre várják az eurózónához való csatlakozásunkat. Ha a baloldal nyer, akkor 2020-ra euró lehet Magyarországon, ha viszont Fidesz, akkor csak 2024-re. Ha ráadásul a Fidesz csak kisebbségi kormányt alakíthat, akkor 2025-re.