Az EU rábólintott, a Hankook 18 milliárd forint támogatást kaphat

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a magyar állam 18 milliárd forint támogatást adjon a Hankook rácalmási beruházásához. A projekt előnyei jelentősebbek, mint a támogatás versenytorzító hatása.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság (EB) engedélyezte, hogy a Hankook Magyarország 57,9 millió euró, azaz mintegy 18 milliárd forint regionális beruházási támogatást kapjon a Fejér megyei Rácalmáson épülő gumiabroncsüzemhez. Az Európai Bizottság megítélése szerint a támogatás torzítja ugyan a versenyt, de csak korlátozottan, a beruházás előnye azonban ennél nagyobb, elősegíti a regionális fejlődést.

„A Hankook Magyarország beruházási projektje a tervek szerint 950 új munkahelyet teremt Rácalmáson. Ezzel anélkül lendíti fel a régió fejlődését, hogy az egységes piac indokolatlan torzulásához vezetne” – mondta az EB versenypolitikáért felelős alelnöke, Joaquín Almunia.

Magyarország 2013 decemberében jelentette be, hogy 24,1 millió euró közvetlen támogatással és 33,82 millió euró adókedvezménnyel támogatja az összességében 305,5 millió eurós dél-koreai projektet. A térség a magas munkanélküliség miatt az uniós szabályok szerint regionális támogatásra jogosult, de a nagy összeg miatt külön vizsgálatot kellett tartani. Ezek szerint a Hankook Magyarország anyavállalatának piaci részesedése a személygépkocsik és könnyű tehergépkocsik gumiabroncsainak európai és világpiacán a beruházást követően sem haladja majd meg a 25 százalékot. Emellett a beruházással létrehozott termelőkapacitás a piac 5 százaléka alatt marad, ezért pozitív hatása ellensúlyozza az állami támogatás által okozott versenytorzulást.

A Hankook Magyarország a meglévő üzeme mellé építi fel új gumiabroncsgyárát, kibővítve ezzel rácalmási kapacitásait, az új üzemben ultranagy teljesítményű, öntömítő és defekttűrő gumiabroncsokat gyártanak majd személygépkocsikhoz és könnyű tehergépkocsikhoz.