Az EU és Oroszország gazdasági háborúja súlyosan érintheti Magyarországot

Vágólapra másolva!
A magyar külügyminiszter szerint nagy bajba kerülhet Magyarország, ha az EU életbe lépteti az Oroszországot sújtó szankciók harmadik fázisát.
Vágólapra másolva!

Ha az uniós szankciók harmadik fázisa életbe lép, annak komoly következményei lennének, "hosszú gazdasági háborúra" lehetne számítani – mondta Martonyi János külügyminiszter csütörtökön, az Országgyűlés nemzetbiztonsági és külügyi bizottságának együttes ülésén. Az unió Ukrajna területi szuverenitásának megsértéséért gazdasági és politikai szankciókkal fenyegeti Oroszországot.

Martonyi szerint mindenhol készülnek a számítások, hogy az egyes tagállamokat ez miként érintené, de Magyarországot kétségkívül azok közé sorolják, amelyeket súlyosan érintene egy ilyen gazdasági konfliktus.

Martonyi János az ülés előtt újságíróknak is hangsúlyozta: "a tét nagy". Mindkét oldalon higgadtság, nyugalom, megfontoltság kell, senkinek sem szabad indulati, érzelmi alapon döntenie – tette hozzá.
A külügyminiszter az újságíróknak arról is beszélt, hogy a kormány egy olyan gazdasági programon dolgozik, amely általában véve segítené a fejlődést Kárpátalján.

Egyelőre az uniós szankciók első lépése lépett életbe, de Angela Merkel csütörtökön azt mondta, ha Oroszország nem hagy fel a 19. századi stílusú politikájával, hamarosan életbe lép a második fázis.