Bankok: Nem hibáztunk, de fizetünk

Vágólapra másolva!
A 35 csütörtökön megbírságolt bankból több jelezte, hogy bár nem értenek egyet a jegybank szigorú döntésével, kifizetik az ügyfeleknek a díjakat.
Vágólapra másolva!

Több bank az MTI megkeresésére azt mondta, hogy határidőre, vagyis április 30-ig kifizetik az ügyfeleknek azokat a díjakat, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank szerint jogtalanul szedtek be. Az MNB csütörtökön 35 bankot bírságolt meg 1,2 milliárd forintra, és 10 milliárdos nagyságrendű díj visszafizetésére kötelezte őket.

Az ügyfeleknek nincs semmi teendőjük, a bankok egyszerűen utalnak. Az MNB döntése szerint akkor is fizetni kell, ha közben az ügyfél már elhagyta a bankot.

Az Erste Bank a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közleményben jelentette be, hogy az ügyfeleknek április 30-ig visszafizetik az MNB határozatában szereplő, jogsértőnek minősített díjtételeket.

Az MKB Bank - mint minden hasonló esetben - jogkövető magatartást tanúsít. "Meggyőződésünk, hogy törvényesen jártunk el, de végrehajtjuk a felügyeleti döntést" - közölte az MTI kérdésére a hitelintézet.

A Budapest Bank azt közölte, hogy tudomásul veszi az MNB határozatát, és annak megfelelve 30 napon belül a bírságot befizeti, illetve az MNB által kifogásolt díjakat visszafizeti az érintett ügyfeleknek. Az ügyfeleknek ezzel kapcsolatosan nincs teendőjük, amennyiben érintettek, a visszatérítést április 30-ig automatikusan jóváírjuk számláikon - válaszolta a bank.

A BB hangsúlyozta: "a bank működése során mindenkor - így az MNB határozata által érintett lakossági számlacsomagok árazásakor is - a hatályos jogszabályoknak megfelelően, a felügyeleti iránymutatásokat figyelembe véve járt el, törekedve az átláthatóságra. A Budapest Bank az MNB határozatának részletes tanulmányozása után dönt arról, él-e majd jogorvoslati lehetőséggel".

A Bankszövetség csütörtökön még azt mondta, hogy több tag is megdöbbent, és jelezte, hogy megalapozatlannak tartja a rájuk kirótt büntetést. Azt is hozzátették, hogy nagy valószínűség szerint bírósághoz fordulnak a döntés miatt. Ez csak azután dől el, hogy a bankok kézhez kapják az MNB büntetéséről szóló határozatot.