Felforgatja az autóhitelezést az új Ptk.

Vágólapra másolva!
Március 15-ével új polgári törvénykönyv jön, amely többek közt az autóhitelezést is érinti. Az új szabályok miatt a bankok máshogy vehetik figyelembe a kocsit fedezetként, ami drágíthatja a hitelt.
Vágólapra másolva!

Március 15-én lép hatályba az új polgári törvénykönyv (Ptk.), amely egy aprónak tűnő változtatással teljesen felforgathatja az autóhitelezést. Az Index szerint az eredmény a bankoknak és a hitelt felvevő ügyfélnek is rossz lehet.

Megszűnik az opciós vételi jog, amely azt a célt szolgálta, hogy a hitelező bank egyből megszerezhesse az autó tulajdonjogát, ha az ügyfél nem fizet. Ilyenkor felértékeltették az autót, a bank pedig eladta. Az ebből származó bevételt bevonták a tartozásba, és rendszerint fedezte is az adósságot (más a helyzet a deviza-autóhiteleknél, ahol a levonás után is maradhat bőven tartozás).

Az új Ptk. viszont ezt a lehetőséget eltörli, viszont helyette létrehoz nyilvántartást, amelyben vezetik a kocsikat, mint zálogtárgyakat. A Budapest Bank az Indexnek azt válaszolta, hogy az ilyen ingó biztosítékok nyilvántartásba vétele többletköltséget jelent, akár 10-80 ezer forintot is.

Orbán Imre, az Autóhitel Alkusz Zrt. vezérigazgatója pedig azt mondta, hogy ez esetben valószínűleg nem a bank vagy annak végrehajtói fogják elárverezni a kocsit, hanem drága bírósági végrehajtók. Ez egyrészt többletköltséget jelenthet, másrészt jóval lassúbb is lehet a folyamat, akár fél-egy évvel is, addig pedig az autó csak veszít az értékéből. Ráadásul a jelenlegi szabályok szerint a végrehajtó akár a felbecsült érték negyedéért is eladhatná, vagyis a bank sok pénztől eshetne el.

Ez azonban nemcsak a banknak rossz, hanem az autót részben hitelből fizetőknek is. Ugyanis, ha a bank nem számíthat rá, hogy korrekt áron adja el az autót, ha a vevő mégsem fizetné a hitelét, akkor a kocsit kisebb értéken veszi figyelembe fedezetként. Ez pedig nem jelent mást, mint hogy magasabb kamat mellett lehet csak hitelt felvenni.

Orbán Imre szerint ráadásul a törvényhez tartozó rendelet még nem készült el, és így az új nyilvántartási rendszer sem tud elindulni. Ez pedig nem jelent mást, hogy a március 15. utáni kérelmek jó eséllyel csúszni fognak, akár április közepéig is.