A Balatonnál is nagy a harc a kaszinókért

Vágólapra másolva!
Hévíz és Balatonfüred után a balatoni üdülőkörzet harmadik legfontosabb városa, Siófok is jelezte a kormánynak, hogy kaszinót szeretne nyitni - írja a Világgazdaság. A törvény szerint azonban az egész Dunántúlon legfeljebb három játékkaszinó lehet a jövőben, Sopronnak pedig 2015 végéig érvényes koncessziója van, és más városok is bejelentkeztek.
Vágólapra másolva!

A dunántúli régióban a balatoni városokon kívül Győr, Szombathely és Pécs szeretne kaszinót. A pályázók közül talán Hévíz a legelszántabb, amely akár csúcskategóriájú kaszinót is létesítene. Az I-es kategóriába az a kaszinó tartozik, amelyben legalább 100 játékasztal, valamint 1000 pénznyerő automata üzemel, ez alatt minden kaszinó másodvonalbeli. Egy I. kategóriás kaszinóhoz legalább 1 milliárd, egy II. kategóriáshoz pedig 100-300 millió forint alaptőkét ír elő a törvény, a koncessziós azonban leírható a játékadóból. Ez egy vidéki kaszinó esetében idén 53,9 millió forint.

A versengésbe immár Siófok is beszállt. "Mivel eleve nagyon sokan szoktak Siófokon nyaralni, ezért mindenképpen lenne létjogosultsága egy siófoki kaszinónak. A szezonon kívül is egy plusz vonzerőt jelentene a városnak, így a hotelek telítettsége augusztus után is nagyobb lehetne" – mondta a Világgazdaságnak Hoffmann Henrik, a helyi turisztikai egyesület vezetője.

A tavaly megszavazott törvény három régióra osztja fel a piacot: Nyugat- és Kelet-Magyarországon legfeljebb három-három, míg Budapest környékén maximum öt kaszinó lehet. Bennük összesen 3300 nyerőgép működését engedélyezték, ami a sokszorosa jelenti a jelenlegi gépszámnak. Az Nemzetgazdasági Minisztérium által megbízható szerencsejáték-szervezőnek ítélt vállalkozás pályázat nélkül is koncessziót kaphat.