Üzleti terv nélkül nem lesz hitel

Vágólapra másolva!
A vállalkozás akkor hitelképes, ha a hitel törlesztésének forrását nagy valószínűséggel azonosítani lehet a korábbi évek beszámolóiban és az üzleti terv alapján.
Vágólapra másolva!

Több jelzést kaptunk arról, hogy hiába biztosít a Magyar Nemzeti Bank 2,5 százalékos fix kamatra olcsó forrást a hazai kis- és közepes vállalkozások számára, sokan nem kapnak hitelt. Utánajártunk, hogy a bankok vajon milyen okokkal utasítják el a hitelért folyamadó kkv-ket. Meglepő dolgokra bukkantunk.

  • Nincs üzleti terv. E nélkül a bank nem tudja megállapítani, miből fizeti vissza a vállalkozás a hitelt. Nem csak az üzleti terv hiánya jelenthet problémát, hanem az is, ha az nem megalapozott. Például: a cég 50 százalékos árbevétel növekedést vár üzleti tervében, ám az előző évek gazdálkodási eredményeiből ez nem támasztható alá.
  • A tulajdonos nem elkötelezett. Ha egy vállalkozás kizárólag hitelből szeretne fejleszteni, miközben a tulajdonosa minden hasznot kivon a cégből, az nem jó ajánlólevél a bankoknál.
  • Nincs tiszta lap, azaz a hitel fedezetéül felkínált ingatlan tulajdoni lapján például haszonélvezeti jog van bejegyezve.
  • Nincs profit. A társaság könyvei szerint a vállalkozás profit nélkül vagy csak minimális haszonnal működik. Ez azért riasztó a bankok számára, mert a háttérben „adóoptimalizálási” törekvésekre utal.

Ha szeretné, hogy vállalkozása hitelfelvétele zökkenőmentes legyen, töltse ki adatlapunkat. Segítünk!

  • Idegen pálya. A vállalkozás olyan tevékenységre kér hitelt, amelyben nincsenek tapasztalatai. Banki szemszögből itt már sokkal inkább tőke- vagy tulajdonosi kockázatról és nem a klasszikus hitelkockázatról van szó.
  • Átláthatatlan számlamozgások. Cégcsoport esetén fordulhat elő az a bankok számára szintén nem túl bizalomgerjesztő jelenség, hogy a vállalkozások egymás között átláthatatlan módon számláznak és hiteleznek.
  • Korábbi hitelből fakadó korlátozások. A korábban kötött hitelszerződésben szereplő korlátozások miatt a vállalkozás csak korábbi hitelezőjétől kaphat kölcsönt. Ilyenkor reális alternatíva, hogy az új hitelből a régit váltják ki.
  • Projekttársaság. A bankok ma már nem szeretik az új tevékenységre alapított új vállalkozásokat. Ha ugyanis mégsem jön be a terv, a tulajdonos könnyedén bedöntheti a vállalkozást. A válság kitörése után pont az ilyen projektcégeknél dőlt be a legtöbb hitel.
  • Átláthatatlan tulajdonosi kör.
  • Magas megvalósíthatósági kockázat. Ez leginkább pályázati önerő-finanszírozás vagy pályázati előfinanszírozás esetén fordul elő. Leginkább azért, mert az adott vállalkozásnak nincs kézzel fogható tapasztalata, múltja az adott területen.
  • Rövid távú célok. Gyakori hiba, hogy a vállalkozás rövid távú finanszírozási problémáira (például vevőkövetelések kezelésére) szeretne hosszú futamidejű hitelt felvenni.
  • Adótartozás.
  • Ingyenpénz. A Növekedési hitelprogramban részt venni kívánó vállalkozások körében gyakorta tapasztalható, hogy azt hiszik, az olcsó forrás fejében nem kell megfelelniük a klasszikus hitelfelvétel szabályainak. Pedig a kockázatokat ennél a programnál is a bank viseli. Ha az adós nem fizet, a kapott forrást a bank köteles visszafizetni az MNB-nek.

Összefoglalva: a vállalkozás akkor lehet hitelképes, ha a hitel törlesztésének forrását nagy valószínűséggel azonosítani lehet a korábbi évek beszámolóiban és az új tevékenységet is tartalmazó üzleti terv alapján.

Kalkulátorunk abban segít, hogy megtalálja vállalkozása számára a legmegfelelőbb folyószámla-vezető bankot.