Cáfolja az adóhatóságot a kitálaló volt főosztályvezető

Vágólapra másolva!
Félrevezeti a közvéleményt, és valótlanságokat állít az adóhatóság Vancsura István szerint. Ő az a volt adóhivatali főosztályvezető, aki a múlt héten Horváth Andrást követve névvel vállalta fel és mesélt az adóhatóságnál átélt, az adócsalók ellen létrehozott egység szétverését érintő, belülről megélt tapasztalatairól. Szerinte jóval eredményesebbek voltak, mint ahogyan a NAV állítja, a hálózatos adócsalók ellen létrehozott egység legyengítése, megszüntetése körüli visszaéléseket pedig senki nem vizsgálta ki.
Vágólapra másolva!

A NAV valótlanul állította, hogy a Kiemelt Ügyek Igazgatósága (Küig) 2013. 01. 01-jei megszüntetése után a láncolatos adócsalások feltárásában nagyobb hatékonysággal működött – írja az adóhatóság bírálataira reagáló közleményében Vancsura István, az áfabotrányban múlt héten színre lépett volt adóhivatali főosztályvezető. Vancsura öt pontba szedve cáfolja azokat az állításokat, amelyeket a volt munkahelye vele és az általa elmondottakkal szemben fogalmazott meg. Vancsura a múlt heti sajtótájékoztatón, az áfabotrányt kirobbantó Horváth András jelenlétében, részletesen mesélt az adóhatóság volt szupercsapatának számító Küig legyengítéséről és megszüntetéséről. (A NAV közleménye a múlt heti cikk végén található.)

Az adóhatóság elfogultsággal vádolta Vancsurát, emlékeztetve arra, hogy Vancsura munkaügyi pert indított a NAV-val szemben. Azt is írta a NAV, hogy a Küig nem volt hatékony, az átszervezés után nagyságrendekkel nőtt a feltárt adóhiány, duplájára emelkedett a megállapított adókülönbözet, és több ellenőrzést is végeztek.

„A NAV elhallgatta azt a tényt, hogy a Küig (szétverését megelőző években) fennállásakor 1 db megállapítással zárult adóellenőrzés során átlagosan 200 millió forint körüli nettó adókülönbözetet tárt fel” – írja reagálásában Vancsura az adóhatóság azon állítására, amely szerint a korábbi érték duplájára, 50 millió forintra nőtt a megállapítással zárult adóellenőrzések során átlagosan feltárt nettó adókülönbözet. A volt főosztályvezető szerint négyszer-ötször annyi vizsgálattal tudott csak országosan hasonló eredményt produkálni, mint azt korábban a Küig tette.

Vancsura közleményében kitér arra is, hogy a legkockázatosabb adócsalók üldözésére létrehozott Küig működésébe direkt módon, hatalmi visszaélésekkel, jogellenesen többször beavatkoztak, legalábbis ennek a gyanúja felmerült, ennek ellenére, fájlalja a volt főosztályvezető, sem a NAV, sem a felettes szerv, a nemzetgazdasági tárca nem rendelt el érdemi vizsgálatot.

Vancsura teljes reagálása innen letöltve (pdf-formátumban) olvasható.