Özönlenek a használt autók Magyarországra

Vágólapra másolva!
Minden korábbinál több használt autóra került magyar rendszám az első negyedévben. Leginkább az egymillió forintnál olcsóbb autókat keresik.
Vágólapra másolva!

Nem fékezte a használtautó-importot sem a gyengébb forint, sem az, hogy januártól a külföldről behozott kocsik után is meg kell fizetni a vagyonszerzési illetéket. Az első negyedévben közel 21 ezer, másodkézből és külföldről származó autóra került magyar rendszám – írja a Napi.hu a Datahouse statisztikáira hivatkozva. Ez másfélszer akkora mennyiség, mint amennyit 2013 január-márciusában mértek, és harmadával múlja felül az újautó piaci eladásokat.

A legnépszerűbb a Volkswagen (a Passat és a Golf), majd a BMW (3-as, 5-ös) és a Ford (Focus, Mondeo) következik.

Az adatok jelzik a hazai lakosság vásárlóerejét és költekezési kedvét, hiszen míg az új autók piacán csupán 30 százalék körüli a magánvevők aránya (sőt, az Origo cikke szerint az akár 20 százalékos reexportot figyelembe véve ennél jóval kisebb), a használtan behozottak esetében 98 százalék. A legnagyobb kereslet az egymillió forint alatti vételárú autók iránt mutatkozik - ezeket a 310 forint feletti euró sem tette elérhetetlenné.