Kezdődik a nagy áfacsalási per CBA-s szállal

Vágólapra másolva!
Három napba telik, mire ismertetik a vádat abban a több milliárd forintról szóló adócsalási ügyben, amelynek a jelek szerint két gyanúsítottja is kötődik a CBA áruházlánchoz.
Vágólapra másolva!

Többmilliárdos áfacsalási per kezdődik a Győrben, a büntetőügy tárgyalása a Győri Törvényszéken lesz.

Máté Kinga szóvivő bíró tájékoztatása szerint az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette és más cselekmények miatt indul per 21 vádlott ellen. A 13 ezer oldalnyi nyomozati anyag szerint a csoport tagjai több milliárd forintos kárt okoztak. A vádirat ismertetésére három napot szán a bíróság.

A vádirat szerint a két győri illetőségű vádlott cége 2008 és 2011 között különféle termékeket, jellemzően csokoládét, cukrot, étolajat vásárolt a további vádlottak érdekeltségi körébe tartozó cégektől, majd az árut papíron értékesítette egy szlovákiai kft.-nek. A vevő, amelynek tulajdonosa ugyanehhez a körhöz tartozott, budapesti vállalkozásoknak értékesítette tovább az árut, azok pedig olasz és spanyol társaságoknak, amelyekhez azonban nem érkeztek meg a termékek.

Mindezzel a vádlottak a költségvetést úgy károsították meg, hogy vagy nem fizették meg az áfát, vagy jogosulatlanul visszaigényelték. A vádirat szerint a legnagyobb így elcsalt összeg közel két és fél milliárd, a legjelentősebb jogosulatlan visszaigénylés 1,3 milliárd forint volt, közölte a szóvivő.

A szóvivő arra nem tért ki, hogy kikről, mely cégekről van szó, de a győri vonal, a 21 vádlott, illetve a 2008–2011 közötti időszakban élelmiszerekkel elkövetett többmilliárd forintos adócsalás említése arra utal, hogy ez az az ügy, amelyben két gyanúsított kötődik a CBA áruházlánchoz. A nyomozás országos figyelmet váltott ki, miután kiderült, hogy két gyanúsított üzleti kapcsolatban állt a CBA áruházlánccal, bár maga a nyomozás közvetlenül nem érintette a céget. Erről részletek ebben a cikkünkben.