A MüPa mellett épülhet fel az új kongresszusi központ

Vágólapra másolva!
Beépülhet a MüPa melletti terület.
Vágólapra másolva!

Az állami, több ezer fős budapesti kongresszusi központ a Művészetek Palotája melletti 12 ezer négyzetméteres területen épülhet fel, írja a Napi.hu. A telket egy Demján Sándor érdekeltségében lévő cégtől vásárolta az állam.

A Rákóczi híd pesti oldalánál található, az egykor világkiállítási területnek szánt úgynevezett expóterületet 2000-ben kétmilliárd forintért vette meg a TriGranit érdekeltségi körébe tartozó Dunapark Sétány Ingatlanfejlesztő Kft. Ezt követően többször felvetődött a konferenciaközpont megépítésének ötlete. A cég 2005-ben jelezte, egy euróért felajánlja telkét, ha megvásárolják tőle a létesítmény terveit. Ezekért akkor 460 millió forintot kértek. Az elmúlt közel másfél évtizedben az expóteleken épült fel a Nemzeti Színház, a MüPa és több irodaház.

Az új budapesti, négy-ötezer fős kongresszusi központ építését Orbán Viktor miniszterelnök idén februárban, a tavaszi parlamenti ülésszakot megnyitó beszédében jelentette be. A konferenciaközpont létrehozása immár több mint egy évtizedes terv. A turisztikai szakma régóta hiányol egy, akár ötezer főt is befogadni képes létesítményt. Ennek hiányában ugyanis igazán jelentős világkonferenciák nem tudnak Budapestre jönni.

Az építkezésre pályázatot írnak ki, amelyen a TriGranit is indulni kíván - mondta Török Árpád, a társaság vezérigazgatója.