Vágólapra másolva!
A Transparency International Magyarország 66 állami céget vizsgált meg abból a szempontból, hogy  mennyire tartják be a törvényi előírásokat. A százas skálán mindössze két cég szerzett 90 pontnál többet, az átlagos eredmény 46 pont volt. Nincs olyan állami vállalat Magyarországon, amely a törvényben előírt összes adatát nyilvánosságra hozza. Általában nem teszik közzé a honlapon az éves költségvetési tervüket, a számukra fontos jogszabályokat, és a szervezeti felépítés is hiányzik az internetes felületükről, így ezek a közpénzből működő cégek kevéssé átláthatók és nehezen számon kérhetők.
Vágólapra másolva!

Először készült átfogó vizsgálat az állami vállalatokról Magyarországon, a Transparency International (TI) ezzel hagyományt teremt, jövőre már láthatóvá válik az is, hogy melyik cég hányadik a listán, és az ideihez képest hogyan változtak az eredményei. A cégek általános átláthatósága mellett vizsgálták a vállalatirányítás integritását, illetve az azt segítő szervezeti megoldások alkalmazását és alkalmazhatóságát. Ezeket az információkat a vállalatok honlapjáról érték – vagy éppen nem érték – el, és hét állami vállalat vezetőjével interjút is készítettek.

Az állami cégek erősen különböznek abból a szempontból, hogy mennyire átláthatóak, és milyen mértékben alkalmaznak integritási rendszereket, például etikai kódexet, etikai forródrótot, megfelelőségi osztályt. A pénzügyekkel és a szállítmányozással foglalkozó cégek átláthatóbbak, mint a mezőgazdasággal foglalkozó vállalatok vagy a közszolgáltatók.

A TI kutatásához szükséges interjúk magas elutasítási aránya azt mutatja, hogy az állami cégek vezetői részéről rendkívül erős az elzárkózás, nem szívesen nyilatkoznak ebben a témában. Az együttműködő cégeknél is csak kevés helyen lelhetők fel a vállalati integritást és átláthatóságot elősegítő intézmények és eszközök – ez csak a kifejezetten progresszív vezetésű állami vállalatokra jellemző. A legnépszerűbb a beszerzési szabályzat és a titoktartási nyilatkozat, a legritkábban alkalmazott megoldások közé pedig az etikai forródrót, illetve a külön megfelelőségi (compliance) osztály tartozik.

A TI Magyarország úgy véli, a korrupció elleni küzdelem alapja az átláthatóság és az elszámoltathatóság, a közszférában és a magánszektorban egyaránt. Fontos, hogy elváljon egymástól az állam szabályozó, ellenőrző és tulajdonosi szerepe. Az állami vállalatoknak elszámoltathatónak kell lenniük valamennyi érintett fél, köztük az adófizetők felé, hogy nyomon tudják követni adóforintjuk hasznosulását.

A jogszabályi megfelelést minimum követelményként kellene teljesíteniük a cégeknek. A működéssel, vállalatirányítással és etikus üzleti magatartással kapcsolatos releváns információkat egységes, átlátható, könnyen kereshető formában kellene nyilvánosságra hozni a vállalati honlapokon. Az átláthatósági követelményeknek való megfelelést az ellenőrző és felügyelő hatóságoknak nyomon kell követniük, és a hiányosságokat szankcionálni szükséges.

A TI Magyarország azt ajánlja, hogy a vizsgált cégek a mérőszámokban két év alatt legalább 20 százalékos javulást érjenek el, ezzel mutatva elkötelezettségüket a transzparencia iránt.