Vágólapra másolva!
Az Orangeways elnyert egy közbeszerzést a BKK-tól, majd az utóbbi érvénytelenítette a tendert. A busztársaság emiatt perre megy.
Vágólapra másolva!

Kártérítési pert indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) ellen az Orangeways, amely a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz is fordul a midibusztender miatt. A közlekedési társaság csütörtöki közleménye szerint "mélységesen megdöbbentek" azon, hogy a már kihirdetett, elnyert pályázatot 18 nappal később eredménytelennek nyilvánította a BKK.

A társaság a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, illetve állásfoglalást kér Tarlós István főpolgármestertől - olvasható a közleményben. Hangsúlyozták, hogy cégük tisztességes piaci versenyhez szokott, ilyen körülmények között lett a legnagyobb magyarországi busztársaság, és remélik, hogy a KDB elmarasztalja a szerintük tisztességes piaci versenyt korlátozó, törvénytelen eljárásokat folytató BKK-t.

Az orangeways a Rába S91-es midibuszával indult a tenderen. A cég március 27-én közölte az MTI-vel, hogy megnyerték a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) erre vonatkozó pályázatát.

Az S91-es típust a BKV 2011 nyarán már tesztelte a várbusz (16-os) útvonalán. A 8 méter hosszú busz 38 ember szállítására képes, 4,2 literes Daimler motorja 156 lóerős, a jármű alacsonypadlós kivitelű és klímával felszerelt.

A BKK szerint muszájból cselekedtek

Budapesti Közlekedési Központ (BKK) visszautasítja az Orangeways közlekedési társaság vádjait, álláspontjuk szerint a közbeszerzési szabályokat betartva jártak el a midibusztender esetében. A BKK reagálásában azt írta, a midibuszok üzemeltetésére kiírt pályázatán valóban nyertesként akarta az Orangeways City Kft.-t kihirdetni, de a tendert eredménytelenné kellett nyilvánítania, mert az Orangeways egyik partnere idő közben felszámolás alá került, ez pedig a törvény szerint azonnali kizáró okot jelent a közbeszerzési eljárásból.

Hangsúlyozták, hogy a BKK megsértette volna a közbeszerzési törvényt és így semmis szerződést kötött volna, ha ezt a körülményt figyelmen kívül hagyja. Hozzátették, ezt bármilyen bírósági vagy döntőbizottsági eljárásban készek igazolni.