Paksot nem érintik az Oroszország elleni szankciók

Vágólapra másolva!
Magyarország igyekszik mérsékelni az Oroszországra mért európai szankciókat, mert a válaszlépések nekünk fájhatnak igazán. A Figyelő forrásai szerint a paksi erőmű nem került még szóba.
Vágólapra másolva!

Eddig senki, semmilyen formában nem vetette fel a paksi beruházást, illetve, hogy Magyarországnak el kellene állnia az oroszokkal való szerződéstől – mondták névtelenül nyilatkozó források a Figyelőnek, amely az európai szankciók lehetséges hatásairól írt összeállítást.

A hetilap azt írta, hogy Magyarország a galambok közé tartozik az orosz gáz miatti függés miatt. Például, Orbán Viktor miniszterelnök a márciusi EU-csúcson azt mondta, hogy nem híve az Oroszország elleni szankcióknak, és ezt azzal indokolta, hogy a gáz a 80 százalékban orosz forrásból származik. A magyar kormány a hagyományosan oroszbarát németek mögé sorolt be.

Az Európai Unió adatokat gyűjt a tagállamoktól, ez alapján felmérik, hogyan hatnak az egyes Oroszországra kivetett szankciók, illetve hogyan, ha Oroszország válaszol. Magyarországnak és a többi tagállamnak április 22-ig kellett visszaküldenie az adatkérő dokumentumot. Az elkészült elemzés lesz az alapja a később kivetendő szankcióknak, illetve annak is, hogy a tagállamok milyen mértékű kompenzációra számíthatnak. A Figyelő szerint három kategóriát állítanak fel a kitettség alapján, Magyarország pedig jó eséllyel a leginkább veszélyeztetett kategóriába kerül.