Száguld a Facebook

Vágólapra másolva!
2, 5 milliárd dollárral nőtt a bevétele, egyre többen nézik telefonon.
Vágólapra másolva!

A vártnál is jobb eredményt ért el az első negyedévben a Facebook: a világ legnagyobb közösségi hálózatát működtető társaság 72 százalékkal 2,5 milliárd dollárra növelte bevételeit, nettó eredménye pedig csaknem háromszorosára, 642 millió dollárra nőt az előző év azonos időszakához képest a szerda este közzétett gyorsjelentése szerint.

Az eredmény jobb az elemzők által előzetesen várt 2,36 milliárd dollárnál és a részvényenként várt eredménynél, amely végül 34 cent lett. A Facebook a felhasználók folyamatosan növekvő száma miatt egyre értékesebb a hirdetők körében - világítottak rá. A társaság részvényeinek értéke a gyorsjelentésben szereplő kedvező eredmények hírére 4,8 százalékkal emelkedett a tőzsdezárás után.

A reklámbevételek egy év alatt 82 százalékkal 2,27 milliárd dollárra nőttek. Ennek 59 százalékát a mobilkészülékek révén származó bevételek adják, amelyek aránya 2013 utolsó negyedében még 53 százalék, egy évvel ezelőtt pedig mindössze 30 százalék volt. "A Facebook erős és növekszik" - fogalmazott a népszerű közösségi portált alapító Mark Zuckerberg a cég kaliforniai székhelyén ismertetett közleményében. A platformnak március végén már 1,28 milliárd tagja volt, közülük 802 millióan nap mint nap bejelentkeznek az oldalra. Különösen gyorsan nő a szolgáltatást okostelefonokon és táblagépeken igénybe vevő felhasználók száma, amely már átlépte az egymilliárdot is. Mobiltelefonon 609 millióan használják minden nap a portált, ami 9,5 százalékos növekedés 2013 utolsó negyedévi adatához képest.

Gyorsjelentésének közzétételével egy időben a Facebook bejelentette, hogy távozik a cég gazdasági igazgatója, David Ebersman, aki öt éve volt a poszton. Helyét június 1-jétől David Wehner veszi át, Ebersman ugyanakkor szeptemberig marad, hogy segítse az átmenetet. A társaság részvényeit 38 dolláros kibocsátási árral vezették be a Nasdaqra 2012 májusában. Szerda este a papírok már 64,3 dollárt érnek.