Csodás évek jönnek

Vágólapra másolva!
Lassan felpörgő gazdasági növekedés, csökkenő deficit és államadósság – ilyen képet festett Magyarországról a kormány a legújabb konvergenciajelentésben.
Vágólapra másolva!

A GDP-növekedés szép lassan felgyorsul, az emberek a megtakarítás mellett költeni is elkezdenek, az infláció kicsit emelkedik, de mérsékelt marad – ilyen képet fest Magyarországról a szerdán Brüsszelbe küldött konvergenciaprogram.

A GDP az idén 2,3 százalékkal nőhet, ami azt is jelenti, hogy a kormány kissé javított az eddigi várakozásain. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban beszélt arról, hogy 2 százalék fölött lehet az idei növekedés, de eddig a hivatalos becslést 2 százalékon tartotta. Jövőre 2,5 százalékos lehet a bővülés, utána egy kis megtorpanásra számít a kormány, 2016-ban 2,1 százalék lehet a növekedés, majd 2017-ben már 3 százalék fölött.

Eközben a hiány folyamatosan csökkenhet. Az idén 2,9 százalék lehet a deficit, de 2017-ben már 1,7 százalék lesz a hiány, de a kormány szerint úgy, hogy ehhez nem kellenek megszorítások. A miniszter az idei hiánycélról azt mondta, májusban kell majd megvizsgálni a beérkezett adatokat, és az alapján beavatkozni, ha szükséges.

Varga nem zárta ki, hogy a konvergenciaprogramban eddig nem ismert intézkedések vannak, és rábízta a jelentés tanulmányozóira, hogy olvassanak ki belőle, amit tudnak. Részleteket nem akart elárulni, mert mint mondta, a kormányprogram előkészítése zajlik, így indokolatlan lenne megelőlegeznie, mi szerepeljen a parlament elé kerülő programban. Annyit azért elmondott, hogy a konvergenciajelentés az elmúlt évek intézkedéseire épít, nem számol drasztikus intézkedésekkel. A 16 százalékos adókulcs beígért változtatására vonatkozó kérdésre nem kívánt válaszolni.

A hiánypályának megfelelően az államadósság is csökkenhet a konvergenciajelentés által felvázolt években. A tavalyi 79 százalékról 2017-re 75,2 százalékra csökkenhet az eladósodottsági mutató.

Az inflációs adatok arra utalnak, hogy további nagymértékű rezsicsökkentésre már nem lehet számítani. Az idén 1 százalék alatt lehet az infláció a tavaly őszi és az idei rezsicsökkentés hatására, de ezek kifutásával 3 százalék közelébe emelkedik majd az áremelkedés üteme a kormány várakozásai szerint.