Papír is van róla, nem lesz itt egymillió új munkahely 10 év alatt

Vágólapra másolva!
A 2010-es választásokra készülő Fidesz egyik szimbolikus ígérete volt a tíz év alatt létrejövő egymillió új munkahely, most, a 2014-es választások után pár héttel a Fidesz-kormány által készített dokumentumból derül ki, jó, ha szűk két kormányzati ciklus alatt az ígért új állások egyharmada összejön.
Vágólapra másolva!

Ha eddig titkolt intézkedéseket nem is tartalmaz az EU-nak elküldött konvergenciaprogram, egy tekintetben mégis óriási jelentősége van a dokumentumnak. Ez talán az első hivatalos papír arról, amellyel a kormány már-már elismeri, hogy semmi esély nincs az egyik hangzatos, 2010-es választási ígéretének beváltására, vagyis tíz év alatt egymillió új munkahely megteremtésére.

A kormányváltáskor kis híján 3 millió 750 ezren dolgoztak Magyarországon a hivatalos statisztika szerint. (A Központi Statisztikai Hivatal három hónapos periódusok átlagát közli, 2010 áprilisa és júniusa között 3,748 millió volt a foglalkoztatottak száma a 15–64 éves korosztályban.) Tavaly 3 millió 904 ezren dolgoztak az országban, a konvergenciaprogram (60. oldal) pedig felvázolja, hogy évente 1 százalék körüli mértékben hízik a számuk 2017-ig. Így a most induló kormányzati ciklus utolsó teljes évében 4 millió 60 ezer foglalkoztatott lesz a kormányzati jóslat szerint, vagyis hét és fél év alatt durván 300 ezerrel nő a munkahelyek száma.

Ebben pedig már benne vannak a közmunkások is. Korábbi cikkünkben rámutattunk, hogy az egész nemzetgazdaságban létrejött új állások számát négy tényező magyarázza: a felpörgetett közmunkaprogramok miatti több közmunkás, a felerősödött kivándorlás (a külföldön munkát vállaló magyarok egy részét is a magyar foglalkoztatottak közé számítja a statisztika), a közmunkások nélküli közszférában is többen dolgoznak, mint négy éve, és a versenyszektorban is jöttek létre új munkahelyek, de csak moderált mértékben. Csupán minden harmadik-negyedik új állás jött létre a magánszektorban, a többit a külföldön szerencsét próbálók és az állami hízókúra magyarázza.

Mivel már most is, a választási kampány előtti hónapokban csúcsra járatta a kormány a közmunkaprogramot, és a téli szakaszba 200 ezer állástalant vontak be, innen továbblépni már nehéz. Ezért sem jelenthet sokat az előttünk álló ciklus összfoglalkoztatottságában a kabinet minapi határozata, amely állandósítaná havonta a 200 ezres közmunkás létszámot, amelyet igény szerint valamennyivel még növelhet is.