Nem kell az oroszoknak magyar hús

Vágólapra másolva!
Egészségügyi okokra hivatkoznak. Május 14-től nem szállíthatnak a magyar cégek.
Vágólapra másolva!

Nem szállíthatunk húst Oroszországba, miután az orosz hatóságok állat-egészségügyi okokra hivatkozva megtiltották a magyar húsbevitelt az orosz vámunió területén – írja a Hvg.hu. A lap egy, a Roszszelhoznadzor, az orosz élelmiszer-ipari és mezőgazdasági termékek állami felügyelete által kiadott rendeletre hivatkozik.

A rendelet értelmében május 14-től vezetnek be húsimport-korlátozást 14 magyarországi céggel szemben. Ezek többek között a Hungerit Baromfifeldolgozó Zrt., a Hungary Meat Kft., a Pápai Hús, a Pick szalámigyár több üzeme, az Alföldi-Hús Zrt. és az Ász-Kolbász Kft. A listát a Roszszelhoznadzor egyik helyettes vezetőjének, Alekszej Szaurinnak az intézkedésére tették közzé április 30-án az interneten.

A Vidékfejlesztési Minisztérium még tárgyal a kérdésről az orosz állat- és növényegészségügyi felügyelettel – mondta az MTI-nek Kiss Szilárd miniszteri biztos Moszkvában. A biztos megerősítette, hogy a Roszszelhoznadzor (az orosz állat-, és növényegészségügyi felügyelet) magyar kérésre február második felében végezte el azoknak a magyar cégeknek a vizsgálatát, amelyek már szállítanak az orosz piacra és azokét is, amelyek szeretnének oda bekerülni.

Kiss Szilárd szerit a lista nyers, nem teljes, és nem szerepelnek rajta azok a cégek, amelyek eddig nem szállítottak Oroszországba. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára ezért megkereste az orosz állat- és növényegészségügyi hatóság vezetőjét, Szergej Dankvertet. A beszélgetés eredménye, hogy a jövő hétfőn egyeztetésre várják az orosz hatóságnál Kiss Szilárd miniszteri biztost, vagyis készek a kérdés megvitatására.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára február 10-én az MTI-nek Moszkvában számolt be arról, hogy a Roszszelhoznadzor 21 magyarországi sertéshús üzem, exportőr cég és húsfeldolgozó, valamint sertéstelep ellenőrzését végzi el február 16-a után. Az államtitkár közölte, hogy ebből 18 olyan üzem, amely már szállít az orosz piacra, és 3 új céget is bekapcsoltak az engedélyeztetési vizsgálatba. Az államtitkár akkor azt remélte, hogy Oroszország márciusra remélhetően feloldja az Európai Unió tagállamaira, így Magyarországra is vonatkozó élősertés, sertéshús, valamint sertéshúsból készült termékek behozatali tilalmát.

A Roszszelhoznadzor április 30-án közzétett tájékoztatása szerint a február 16. és március 1. között az állati eredetű termékek magyarországi ellenőrzése eredményeként az Oroszországi Föderáció és az orosz-fehérorosz-kazah vámunió állategészségügyi előírásainak megfelelően 14 cég termékeire ideiglenes korlátozást vezetnek be május 14-től.