Brüsszel újra várja a magyar pályázók számláit

Vágólapra másolva!
Brüsszel korábban arra kérte Magyarországot, hogy ne kérjen addig pénzt, amíg a Európai Bizottság át nem vizsgálja az idén átszervezett magyar pályázati rendszert. A vizsgálat még nem zárult le, de a számlákat péntektől újra fogadják.
Vágólapra másolva!

Pénteken Brüsszel átutalt 150 milliárd forintnyi uniós forrást, és a jövő héten újabb utalás várható. Brüsszel pedig újra fogadja a magyar számlákat, miután április végén arra kérték a kormányt, hogy addig ne küldjön április 15-e után kelt számlákat, amíg át nem vizsgálják az átalakított intézményrendszert.

A kormány két lépcsőben, januárban és áprilisban megszüntette a régi struktúrát, amely az NFÜ-ből és az alá rendelt közreműködő szervezetekből állt. Az NFÜ megszűnt, a pályázatok lebonyolításáért felelős szervezeteket pedig a minisztériumok alá rendelték. Ez közel 3000 dolgozó átirányítását jelentette, teljesen új struktúrában, amelyre Brüsszelnek is áldását kell adnia.

A pályázók által beadott számlákat péntektől újra fogadja Brüsszel, de ez nem jelenti azt, hogy az ellenőrzés véget ért volna, tehát az Európai Bizottság sem bólintott még rá az új felállásra. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára az Origónak azt mondta, hogy a vizsgálat május végén fejeződhet be, Brüsszel júniusban fogadhatja el a rendszert. A Miniszterelnökség és az Európai Bizottság szakértői egyeztetése viszont annyira elég volt, hogy a számlabefogadás tilalmát feloldják.

A számlabefogadás leállításának hátteréről itt olvashat bővebben.