Hungarikum lett az akácfa és az akácméz

Vágólapra másolva!
Hungarikum lett a magyar akácfa és a magyar akácméz – a Hungarikum Bizottság döntését Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter jelentette be pénteken Szarvason, a testület kihelyezett ülését követő sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A vidékfejlesztési miniszter, egyben a Hungarikum Bizottság elnöke azt mondta, az akác és az akácméz hungarikummá nyilvánításában a bizottság pénteken egyhangú döntést hozott, valamennyien támogatták, hogy bekerüljön azon értékek közé, amelyeket az utókornak is meg kell őriznie generációkon át.

A bizottság Szarvason ülésezett, Tessedik Sámuel lelkész, a felvilágosodás korának pedagógusa, gazdasági szakíró szülővárosában, aki sokat tett az akác meghonosításáért Magyarországon.

A lépés indoka az, hogy olyan uniós jogszabályok készülnek Brüsszelben, amelyek az Európában nem őshonos növények betiltását akarják elérni. Márpedig az akác az 1700-as években került az Alföldre, és Magyarországon van jelenleg Európa akácerdeinek fele, a magyar méztermelés bevételeinek nagyobb részét pedig az akácméz adja.

A döntés hátteréről korábbi cikkünkben olvashat.