Ha csak a bankokat ütik, annak a forinthitelesek látják a kárát

Vágólapra másolva!
Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke a Napi Gazdaságnak a devizahitelesekkel kapcsolatban azt mondta, arra számítanak, hogy a Kúria döntése több milliárd forintba kerülhet a bankoknak. Az árfolyamgát kiterjesztését jó megoldásnak tartaná, azt azonban nem, ha a mentőcsomag számláját teljes egészében a bankszektorra – és azon keresztül a forinthitelesekre, illetve forintbetétesekre – terhelnék.
Vágólapra másolva!

A Bankszövetség elnöke szerint a szektor a Kúria döntése után olyan kormányzati intézkedésekre számít, amelyek több milliárd forintba fognak kerülni a bankoknak. „Ami pedig a teljes devizahiteles-probléma megoldását illeti, az ma már nyilvánvaló, hogy nem létezik egyetlen huszárvágás. Egyetértek a miniszterelnökkel és a nemzetgazdasági miniszterrel: az érintettek csatlakozzanak az árfolyamgáthoz.” – mondta Patai Mihály.

Az elnök szerint tisztán kell látni, hogy olyan megoldásban nem hasznos gondolkodni, amely mindent a bankokra terhel, azokat üti. Ez ugyanis csak a felszín, a látszat, mert a forinthitellel rendelkezők és a négy és fél millió magyarországi betétes érdekeit sérti. „Ha a pénzeket át kell csoportosítani a devizahitelesek támogatására, azt csak a forinthitelesek és a betéttel rendelkezők rovására tudná megtenni a bankrendszer” – mondta Patai Mihály.