Lecsapott az MNB két zálogházra

Vágólapra másolva!
Engedély nélküli zálogkölcsön-nyújtási tevékenységet végzett az IFN TREZOR Amanet S.R.L. az ugyancsak jogosulatlanul kiemelt közvetítői tevékenységet folytató Zafír Gold Záloghitelező Kft. közreműködésével – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank, amely megtiltotta a jogsértő tevékenységet, és 25 millió forint bírságot szabott ki.
Vágólapra másolva!

Az MNB most lezárult piacfelügyeleti eljárásában azt állapította meg, hogy az erdélyi, nagyváradi székhelyű IFN TREZOR Amanet S.R.L. Magyarország területén engedély nélkül nyújtott zálogkölcsönt. E tevékenységében a szintén engedély nélkül működő miskolci Zafír Gold Záloghitelező Kft. kiemelt közvetítőként működött közre.

Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta, hogy az IFN TREZOR engedély nélkül – pénzügyi szolgáltatásnak minősülő – zálogkölcsön-nyújtási tevékenységet végezzen, egyúttal 20 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a társaságra. Határozatában azt is megtiltotta, hogy a Zafír Gold Záloghitelező Kft.jogosulatlan kiemelt közvetítői tevékenységet végezzen, e társaságra 5 millió forint bírságot rótt ki.

A piacfelügyeleti bírság mértékének meghatározásakor súlyosító körülménynek számított, hogy a társaságok jogszabálysértő tevékenységüket nagy rendszerességgel, professzionális piaci szereplő látszatát keltve végezték. A Zafír Gold Záloghitelező Kft. esetében rosszhiszemű magatartásként, s így súlyosító körülményként volt értékelhető az is, hogy a társaság bizonyítottan tudott tevékenysége jogellenes voltáról, s így működött tovább.

A jegybanki bizonyítékok alapján felmerült a bűncselekmény elkövetésének gyanúja is, ezért az MNB büntetőeljárást is kezdeményezett az illetékes rendőr-főkapitányságnál.